18 mai 2024, 0:32

Sute de tone de deșeuri pătrunse ilegal în România, arse de structuri de crimă organizată

După ce în ultima lună, pe teritoriul României, au pătruns ilegal sute de tone de deșeuri din alte țări, acestea au fost arse de structuri de crimă organizată, poluând astfel aerul.

Astfel, deși în acte erau declarate produse la mâna a doua sau resturi din material plastic, în realitate containerele erau încărcate cu materiale periculoase, precum acumulatori şi componente metalice, resturi de echipamente electronice, deșeuri medicale și chiar substanțe toxice. Deșeurile au fost trimise ilegal din Italia, Marea Britanie, Belgia și Germania.

Astfel, problema deșeurilor importate ilegal din țări europene în România s-a accentuat în ultimul an și jumătate după ce China, principalul importator de deșeuri, a interzis importul de plastic, potrivit Reuters.

Citește și: Nou container cu 11 tone de deșeuri, descoperit în portul Constanța

„Este nevoie de un sistem național de urmărire a deșeurilor pentru a identifica și a opri așa numitele produse la mâna a doua care se dovedesc a fi, de fapt, deșeuri de neutilizat. Pariez că ceea ce vedem că intră prin portul Constanța sau pe la granița de vest este numai vârful iceberg-ului”, a declarat Oana Neneciu, directorul Ecopolis, pentru EU Observer.

Citește și: Un container cu 25.000 de kilograme de deșeuri din cauciuc, descoperit în Portul Constanța

În acest context, Garda de Mediu face eforturi constante să identifice la timp arderile ilegale din jurul Bucureștiului, care poluează aerul.

„Am găsit oameni foarte săraci, care trăiesc în condiții precare, cu probleme sociale majore, fără canalizare, electricitate sau străzi asfaltate”, a spus Octavian Berceanu pentru Reuters.

„Ei sunt cei care fac munca de jos, dar în spatele lor avem oameni și companii care aduc camioane de cabluri, anvelope, ceea ce sugerează că avem de-a face cu structuri de crimă organizată care acționează în managementul deșeurilor”, a mai adăugat acesta, potrivit sursei citate.

Citește și: Ministrul Mediului, despre organizațiile de crimă organizată în jurul importului ilegal de gunoi

Totodată, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit despre organizațiile de crimă organizată în jurul activităților cu deșeuri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol