19 mai 2024, 20:51

Închisoare pentru cei care îngroapă, ard și incendiază deșeuri

Un proiect aflat în dezbaterea Senatului prevede închisoare de până la trei ani pentru cei care îngroapă, ard și incendiază deșeuri.

Proiectul de lege introduce o nouă infracțiune în OUG 195/2005, legea privind protecţia mediului. Cei care pun în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală și care procedează la îngroparea și arderea sau incendierea deşeurilor vor fi considerați infractori.

Aceste acțiuni vor fi pedepsite cu închisoare cuprinsă între șase luni și trei ani. Proiectul extinde lista actuală a infracțiunilor pentru care se pot da pedepse cu închisoarea de până la trei ani.

După cum apare în expunerea de motive ce însoțește proiectul, măsura e necesară, deoarece:

„…fenomenul arderilor de deşeuri este unul de amploare, fiind practicat în gospodării şi spaţii publice pe tot cuprinsul ţării, cu impact asupra mediului şi sănătăţii publice. Cauciucuri, resturi provenite din dezmembrări auto, cabluri şi alte materiale compozite din aparatură electrică şi electronică, deşeuri medicale şi alte deşeuri periculoase sunt arse săptămânal pe domeniul public sau terenuri abandonate din apropierea unor comune şi oraşe”.

Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol