Un sistem robotic destinat să curețe deșeurile de pe fundul mării, realizat cu ajutorul unei echipe de cercetători de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a trecut cu succes primele teste în condiții reale în apele din apropierea orașului Dubrovnik (Croația).
Sistemul de curățare, care funcționează în mod similar cu aspiratoarele-robot de acasă, a fost capabil să vadă deșeurile de pe fundul mării și să se deplaseze spre ele. O sticlă de plastic a devenit primul deșeu oficial care a fost ridicat de pe fundul mării. Această serie de teste reprezintă un mic pas spre obiectivul umanității de a curăța, printr-o soluție rentabilă, fundul mărilor și oceanelor, unde se găsesc peste 90% din deșeurile marine.
Roboți, navă, dronă
Sistemul de curățare a deșeurilor este compus din roboți subacvatici, o navă de suprafață și o dronă. Iniţial, roboții subacvatici și dronele localizează și identifică deșeurile de pe fundul mării, utilizând senzorii și inteligența artificială. Atunci când sunt detectate deșeuri, un robot subacvatic echipat cu un dispozitiv de prindere este trimis să le colecteze.
În luna octombrie a acestui an, trei componente-cheie ale sistemului au fost testate în condiții acvatice reale:
- robotul de inspecție subacvatică
- un prototip de al sistemului de prindere
- o dronă aeriană.
La Dubrovnik, echipa a testat un prototip de dispozitiv de prindere, printat 3D, pentru a identifica funcționarea în condiții reale, precum și punctele slabe ale design-ului care cauzează ruperea instrumentului. Pentru a avea o dovadă a conceptului, cercetătorii au folosit un alt tip de dispozitiv de prindere, deja existent pe piață, și au reușit să adune cu succes gunoiul sub apă.
Un sistem plin de speranță
În luna septembrie a anului 2020, o acțiune de curățare a deșeurilor marine exclusiv umană care a avut loc în aceeași zonă de testare, în apropiere de insula Lokrum, a dus la colectarea de către 17 scafandri a peste 88 kg de deșeuri de pe fundul mării într-o perioadă de o oră. Când va fi finalizat, sistemul SeaClear ar trebui să obțină rezultate similare cu o intervenție umană minimă.
i
SeaClear este un proiect european finanțat prin programul Orizont 2020, care a fost lansat la 1 ianuarie 2020. Acesta se desfășoară până în decembrie 2023. Bugetul total este de aproximativ cinci milioane de euro. Echipa proiectului este formată de 49 de cercetători din opt parteneri din cinci țări.
Sursa: SciDigest
Comentariile sunt oprite pentru acest articol