18 mai 2024, 0:33

SUMAL va fi funcțional începând cu 31 ianuarie

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, luni seara, că sistemul SUMAL va deveni funcţional pe data de 31 ianuarie.

Citește și: SUMAL va fi testat și de ocoalele silvice private. Ce hotărâri s-au luat

„Vine SUMAL-ul, vine un program informativ la care s-a lucrat foarte mult anul trecut, care este în ultima etapă de testare şi de dezvoltare. Am fost săptămâna trecută, luni, acolo am început anul, practic, la STS, pentru a vedea stadiul dezvoltărilor. Astăzi am avut iarăşi câteva discuţii şi miercuri dimineaţa o să avem o nouă întâlnire cu domnul general, la STS, pentru a vedea stadiul în care se află programul. Faţă de acum 2-3 săptămâni veştile sunt bune. Funcţionalitatea sistemului a crescut foarte mult, se consolidează, este în testare zi de zi – se testează de către ocoalele private, de agenţii economici – şi la sfârşitul lunii, pe 31 ianuarie, sistemul este gata. Vor fi încărcate datele în sistem”, a declarat ministrul Mediului, potrivit Agerpres.

Citește și: SUMAL trebuie implementat până cel târziu la 1 februarie: „Nu este negociabil!”

Potrivit ministrului Mediului, SUMAL este unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume.

„Ce va face acest sistem? Urmăreşte exploatarea masei lemnoase din pădure până la primul depozit începând de la actul de punere în valoare, cantitatea de masă lemnoasă, societatea care este autorizată să facă exploatarea, cine face încărcarea, cine face depozitarea. Deci, tot traseul. Asta este prima fază. După aceea, din primul depozit transportul cu mijloace de transport pe drum forestier sau drum judeţean naţional, european. Tot traseul este urmărit prin GPS. Acest transport este legat de provenienţa masei lemnoase, adică traseul până la prima procesare”, a explicat luni seara Barna, la Antena 3, potrivit sursei citate.

Ministrul Mediului a subliniat faptul că, prin acest sistem, poate fi reclamată inclusiv găsirea unui camion cu lemne şi pot fi anunţate mijloacele de transport văzute de persoanele fizice, de organele de anchetă, iar pe drum se pot face verificări în timp real.

„Mai departe, merge până la prima procesare acest sistem. Adică vrem să împiedicăm să ajungă masa lemnoasă exploatată ilegal dintr-o zonă unde s-a filmat, de exemplu, o cantitate de masă lemnoasă să nu ajungă în procesare pentru că i se pierde urma şi noi trebuie să verificăm inclusiv în unităţile de primă procesare care este cantitatea de masă lemnoasă care ajunge acolo, în ce se transformă şi cum pleacă de acolo. Şi trebuie să existe corelaţie între cantităţile intrate, procesate, ieşite. Altfel, nu vom şti niciodată dacă cheresteaua care se transportă este sau nu este făcută dintr-o masă lemnoasă…”, a mai spus ministrul Mediului.

În cazul identificării unor nereguli, se va confisca masa lemnoasă, mijlocul de transport și se va considera faptă penală, potrivit ministrului Mediului.

„Tot ce este găsit în afara declarării se confiscă împreună cu mijlocul de transport. Se confiscă masa lemnoasă, se confiscă mijlocul de transport şi se consideră faptă penală şi se transmite organului de cercetare”, a adăugat Tanczos Barna.

Sursă foto: revistamobila.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol