17 mai 2024, 0:51

Noi programe de finanțare pentru infrastructura de mediu, prezentate de Tánczos Barna

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a prezentat modalitățile de finanțare pentru infrastructura de mediu din bugetul AFM și, respectiv, din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Astfel, 1,75 miliarde de lei sunt acordați pentru sisteme de colectare selectivă a deșeurilor la nivel local.

„Am dezvoltat, în acest an, programe noi, destinate nevoilor societății, atât la nivel național, dar mai ales la nivelul comunităților locale. Am propus și am primit acceptul primarilor să îi implicăm direct în redactarea ghidurilor de finanțare, pentru a utiliza cât mai eficient fondurile pe care le avem la dispoziție. Vrem astfel să reducem timpul consumat cu procedurile birocratice și să ne concentrăm mai mult pe implementare”a declarat ministrul Barna Tánczos.

Totodată, au fost prezentate și 15 programe ale Administrației Fondului de Mediu destinate autorităților publice locale, dar și programele nou înființate:

  • Sisteme de colectare selectivă a deșeurilor la nivel local – sisteme automatizate de colectare, platforme de depozitare temporară, insule de colectare separată în mediul urban, centre integrate de colectare, închiderea depozitelor neconforme (buget în 2021 – 1,75 miliarde lei);
  • Programul privind creșterea eficienței energetice a clădirilor publice (buget în 2021 de 1,4 miliarde de lei);
  • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipii, orașe și stațiuni turistice (buget în 2021 – 500 milioane de lei);
  • Instalații de biogaz/compost (buget în 2021 – 500 milioane de lei).
  • Programul național de termoficare – investiții pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea, extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților (buget în 2021 – 100 milioane de lei AFM și 400 milioane lei MLPDA);
  • Transport școlar ecologic (buget în 2021 – 600 milioane de lei);

Totodată, demnitarul a prezentat și liniile de finanțare propuse de MMAP spre a fi incluse în  Planul Național de Redresare și Reziliență. Astfel, investițiile în zona de mediu prin PNRR se axează pe trei piloni:

  1. Dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată;
  2. Creșterea suprafețelor de pădure și stimularea biodiversității;
  3. Managementul deșeurilor, colectare selectivă și economie circulară.

Nu în ultimul rând, Tanczos Barna le-a prezentat edililor și măsurile pe care le pot lua, la nivelul primăriilor, pentru a susține campania ,,Vinerea Verde”, o inițiativă care încurajează  utilizarea transportului alternativ în ultima zi lucrătoare a săptămânii, în scopul reducerii poluării. ,,Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii, la serviciu, pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Sursă foto: bugetul.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol