18 mai 2024, 0:32

SUMAL trebuie implementat până cel târziu la 1 februarie: „Nu este negociabil!”

Sistemul electronic de urmărire a trasabilității lemnului, SUMAL, ar trebui implementat până cel târziu la 1 februarie. În acest context, ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat că acest terment nu e negociabil, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de socializare.

„Am anunțat că termenul de 1 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori și orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic. Sunt optimist că vom finaliza la timp și am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaționalizarea noului SUMAL, România va deține unul dintre cele mai complexe și eficiente astfel de sisteme din lume. Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure”, a declarat ministrul Barna Tánczos pe pagina de Facebook.

Deși 1 februarie 2021 a fost termenul inițial, acest termen a suferit, de-a lungul timpului, mai multe modificări. SUMAL a mai avut un termen pe 1 noiembrie.

Ce este SUMAL?

SUMAL 2.0 obligă la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Sistemul nu mai permite realizarea transportului dublu pe același aviz și nici evitarea voită a înregistrării în sistem prin realizarea de transporturi multiple cu cantități reduse.

Sursă foto: pikist.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol