20 martie 2024, 8:39

Studiul care sparge gheața: Doar 3% din teritoriile lumii, intacte ecologic

Un studiu sparge gheața și arată că doar 3% din teritoriile lumii mai sunt intacte ecologic, cu populații sănătoase ale animalelor originale și habitate nederanjate, potrivit theguardian.com.

Este vorba despre pădurile tropicale din Amazon și Congo, pădurile și tundra din estul siberian și nordul canadian și în Sahara.

Nici o zonă intactă în Australia

Totodată, speciile invazive precum pisicile, vulpile, iepurii, caprele și cămilele au avut un impact negativ major asupra speciilor native din Australia, unde nu a mai fost găsită nicio zonă intactă.

Citește și: Ministrul brazilian al Mediului dorește ajutor extern de 1 miliard de dolari pentru reducerea defrișărilor în Amazon

La nivelul pământului lipsesc specii vitale

Cu toate că analizele anterioare au identificat zonele sălbatice pe baza imaginilor din satelit și au estimat că 20 – 40% din suprafața Pământului este puțin afectată de oameni, noul studiu clarifică faptul că pădurile, savana și tundra pot părea intacte din spațiu, dar într-o cercetare la nivelul pământului se constată că lipsesc specii vitale.

Noua cercetare combină hărți cu habitatele afectate de oameni cu hărți cu zone de unde animalele au dispărut din zonele lor inițiale sau sunt prea puține la număr pentru a menține un ecosistem sănătos.

Citește și: O nouă specie de broască marsupială, descoperită în Peru

Astfel, cercetarea, publicată în revista Frontiers in Forests and Global Change, a folosit hărți ale ariilor de 7.000 de specii. Majoritatea datelor au fost despre mamifere, dar au fost incluse și unele păsări, pești, plante, reptile și amfibieni. Multe dintre zonele intacte identificate se află pe teritorii gestionate de comunități indigene. Analiza nu a inclus Antarctica.

În acest context, experții sugerează reintroducerea unui număr mic de specii importante în unele zone deteriorate, cum ar fi elefanții sau lupii – o mișcare care ar putea readuce până la 20% din pământul lumii la starea ecologică intactă.

Sursă foto: mumapadurii.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol