25 iunie 2024, 8:06

Iohannis va acorda protecţia sa şi Înaltul Patronaj parcului Văcărești

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că va acorda protecţia sa şi Înaltul Patronaj parcului Văcărești şi va fi înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea zonei.

Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei care a fost făcută de șeful statului în Parcul Natural Văcăreşti, de Ziua Pământului.

Citește și: Ziua Pământului se sărbătorește astăzi

„Zona aceasta a apărut mai degrabă întâmplător, a fost descoperită de câţiva entuziaşti, care au înfiinţat o asociaţie. […] A devenit o zonă foarte cunoscută şi în toată ţara. Parcul Natural Văcăreşti este un parc «sălbatic», este o zonă unde oricine doreşte să ia contact cu natura poate să o facă foarte uşor. Acest tip de parc «sălbatic» există de foarte mult în foarte multe oraşe din lume. La noi încă este o zonă puţin explorată şi, de aceea, mă bucur că exemplul Parcului Natural Văcăreşti merge mai departe”, a spus preşedintele, după vizită.

„Pentru a sublinia importanţa unui astfel de parc, a acestui parc şi a conceptului, voi acorda protecţia mea şi Înaltul Patronaj acestui parc. Sper ca exemplul să fie unul pozitiv şi să avem din ce în ce mai multe zone verzi şi de acest tip, zone cvasi-sălbatice”, a explicat Iohannis gestul simbolic.

Citește și: Se demarează procedura de încredințare a administrării Parcului Natural Văcărești

În același timp, președintele a mai anunțat că va fi înfiinţat un grup de lucru pentru dezvoltarea acestei zone, care va avea rolul de a moderniza legislaţia, dar şi de a crea instrumentele specifice pentru a interveni concret şi pozitiv în parcuri naturale urbane.

„După părerea mea, este nevoie de un grup de lucru şi deja, cu domnul ministru, am convenit să fie înfiinţat acest grup de lucru, să vedem, să modernizăm legislaţia în domeniu. Fiindcă în 2018, părerea mea este că s-a greşit când ONG-urile au fost scoase din ariile protejate, fiindcă asociaţiile sunt cele care vin cu oamenii cei mai interesaţi şi cei mai dornici să se implice pe proiecte din care ei nu câştigă nimic. Deci este o implicare civică de o calitate foarte, foarte bună şi importantă. Pe de altă parte, avem instituţiile statului care trebuie să fie conştiente că ele au un rol aici, inclusiv în a face rost de finanţare. Nimic nu se întreţine singur. Această zonă trebuie protejată”, a mai spus președintele.

Citește și: Asociația Parcul Natural Văcărești va promova 15 noi arii naturale din România

Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.

Sursă foto: bursa.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol