5 decembrie 2024, 4:37

Ziua Pământului se sărbătorește astăzi

Azi, 22 aprilie, se sărbătorește Ziua Pământului, după ce Earth Day (n.r. Ziua Pământului) a fost instituită în Statele Unite ale Americii (SUA) într-o perioadă în care a început să se vorbească tot mai mult despre mediul înconjurător și a fost declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în 2009.

Citește și: National Geographic lansează „Secret of the Whales” VIDEO

Mai precis, Ziua Pământului a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu. Cu toate acestea, după două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Citește și: UE a ajuns la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor: „Un moment istoric!”

Un viitor mai curat și mai verde

Astfel, în anul 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ şi expresie comună a dorinţei tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde. În prezent, aproximativ un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului pe 22 aprilie, numeroase comunităţi organizând chiar o săptămână întreagă de manifestări dedicate mediului înconjurător.

Cu această ocazie, președintele SUA Joe Biden găzduiește anul acesta 40 de lideri la un summit virtual pe teme de mediu la Casa Albă, în condițiile în care un raport al Agenției Internaționale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia și, în special, din China, depășește creșterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creștere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie.

Totodată, pe pagina ONU dedicată Zilei Internaţionale a Mamei-Pământ, secretarul general al ONU, António Guterres susţine că “Trebuie să acţionăm decisiv pentru a ne proteja planeta atât de coronavirus, cât şi de ameninţarea tot mai persistentă a schimbărilor climatice.” 

Sursă foto: suntparinte.ro


RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST