28 martie 2024, 15:49

Se demarează procedura de încredințare a administrării Parcului Natural Văcărești

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a anunţat, joi, că, în decursul lunii mai, va fi demarată procedura de încredinţare a administrării Parcului Natural Văcăreşti.

„Acest parc natural este un exemplu excelent de cum poate natura să-şi recâştige drepturile, fără niciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a ţării. În anul 2016, această zonă a devenit prima arie naturală protejată urbană din România. Venind astăzi aici, constat că această oază de biodiversitate este şi cel mai curat parc din Bucureşti, iar meritul pentru asta este exclusiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, pe care îi felicit şi le mulţumesc pentru implicare şi dedicare. Administrarea Parcului presupune o viziune pusă într-un plan, prin care zona să devină un reper natural pentru activităţi de recreere, eco-turism, activităţi educative şi ştiinţifice. În cel mai scurt timp, în cursul lunii mai, vrem să parcurgem întregul proces legal de organizare a unui apel pentru selecţia viitorului administrator”, a declarat Tanczos, potrivit Agerpres.

Citește și: Asociația Parcul Natural Văcărești va promova 15 noi arii naturale din România

În data de 10 aprilie 2017, Administraţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) a devenit oficial administratorul Deltei Văcăreşti, într-un parteneriat semnat cu Primăria Capitalei. Totodată, cu un an în urmă, în luna mai, acumularea Văcăreşti a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. Ecologizarea Parcului Natural Văcăreşti este în sarcina Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), ale cărei echipe au demarat acţiunile specifice pe întregul areal, după cum anunţa ministerul de resort.

Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti a dezvoltat proiectul pentru o mlaştină urbană urmând exemplul britanic şi lucrând cu organizaţii de mediu cunoscute, precum Wetland Link International, Wildfowl şi Wetland Trust, filiala WWF România, cât şi cea din Marea Britanie.

Având o suprafață de 186 de hectare, în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

Sursă foto: parcnaturalvacaresti.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol