18 mai 2024, 0:32

Asociația Parcul Natural Văcărești va promova 15 noi arii naturale din România

Asociația Parcul Natural Văcărești și-a propus să mobilizeze comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova zece arii naturale în marile orașe din România și alte cinci în spațiul urban și peri-urban al Bucureștiului, potrivit green-report.ro.

„Spre deosebire de parcurile urbane, ariile naturale implică elemente de conservare a biodiversității, de educație de mediu în natură și au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice. În fața acestui fenomen orașele se numără printre cele mai vulnerabile ecosisteme”, a declarat Florin Stoican, specialist în conservarea naturii și președintele Asociației Parcul Natural Văcărești, potrivit sursei citate.

Acțiunea se va desfășura pe durata a doi ani, timp în care Asociația și-a propus cooptarea mai multor organizații non-profit și grupuri de inițiativă active în sfera protecției mediului, a educației și a recreerii sănătoase, care să preia ștafeta pe plan local și să continue demersurile de înființare și protejare a ariilor naturale urbane.

În acest timp, sunt planificate 15 evenimente educative dedicate publicului larg cu invitați din România și din alte țări, 15 tururi ghidate în ariile naturale identificate, promovarea în spațiul online a importanței naturii din orașe printr-un podcast și organizarea unei școli de jurnalism de mediu.

„Ariile naturale protejate urbane pot fi o realitate doar dacă cetățenii se implică civic și cer asta pentru comunitatea lor. Avem nevoie de sprijinul și încăpățânarea fiecărui cetățeanpentru a cere autorităților locale și centrale ca zonele urbane sufocate ale României să facă și ele tranziția la orașe verzi europene”, a spus Elena Calistru, președintele Funky Citizens.

Scopul proiectului este protejarea biodiversitatii urbane prin activarea și implicarea cetățenilor orașelor mari în crearea rețelei naționale de arii naturale urbane.

Sursă foto: bursa.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol