29 martie 2024, 1:10

COP 26 > Greenpeace îl contrazice pe Iohannis: „Discursurile verzi nu mai ajută pe nimeni”

Greenpeace România a făcut o analiză a discursului președintelui Klaus Iohannis de la Glasgow și infirmă multe dintre afirmațiile acestuia. Iohannis a susținut declarația națională la summit-ul pentru climă COP26. În alocuțiunea sa, șeful statului a subliniat că țara noastră are una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din UE și a vorbit despre angajamentele României în lupta cu schimbările climatice.

Iată unele dintre cele spuse de șeful statului și replicile din partea organizației ecologiste.


Klaus Iohannis:
Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.

Greenpeace:
Aveți dreptate, domnule președinte. Emisiile au scăzut, dar acest lucru nu s-a întâmplat în urma eforturilor României pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ci este – în mare parte – rezultatul prăbușirii economice post-decembriste. Puteți să ne arătați un plan care a dus la această scădere? România nu are o strategie națională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acțiune care însoțește această strategie a expirat anul trecut și nu a fost pus nimic în loc.


Klaus Iohannis:
Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziție ecologică, că sunt create locuri de muncă și că inegalitățile sociale sunt reduse.

Greenpeace:
Faptul că încă nu ați anunțat clar, asumat, un calendar de renunțare la combustibilii fosili (doar în PNRR ați strecurat o informație despre renunțarea la cărbune) zădărnicește șansele unei tranziții echitabile pentru toți cei afectați. Nu se poate face tranziție ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase.


Klaus Iohannis:
România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile.

Greenpeace:
Am explicat de ce emisiile au scăzut. Nu s-a întâmplat în urma unui efort planificat, care să ofere alternative reale comunităților, locuri de muncă și bunăstare pe termen lung. Vă rugăm să acționați, să produceți planuri coerente pentru a reduce impactul climatic al României și să le puneți în aplicare cu celeritate, oferind un viitor sănătos și prosper românilor.


Klaus Iohannis:
Nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăși forța naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procentaj în viitor.

Greenpeace:
Prin ce magie veți reduce emisiile dacă veți continua să susțineți exploatarea gazelor fosile? Cum vom atinge țintele climatice dacă vom arde mai multe gaze? Potențialul de energie regenerabilă despre care vorbiți nu este folosit cu adevărat. Am făcut pași, dar ne-am oprit. Din 2015, nu au mai fost instalate capacități noi pe energie regenerabilă în sistemul energetic național. Din ce motiv? Tocmai aceasta este soluția pentru creșterile de preț ale energiei și pentru un trai mai bun pentru români.


Klaus Iohannis:
Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluții bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a capta carbonul și a combate deșertificarea.

Greenpeace:
Domnule președinte, în ultimii 30 de ani s-au plantat doar 30.000 de hectare de păduri noi, în condițiile în care avem 500.000 de hectare de terenuri degradate. Pentru cele 57.000 de hectare de pădure din PNRR nu aveți un plan clar încă. Sunteți sigur că o să vă puteți îndeplini această promisiune?


Klaus Iohannis:
Trebuie să canalizăm forța oamenilor în lupta împotriva schimbărilor climatice. Educația este cheia pentru un comportament prietenos cu mediul. Trebuie să promovăm educația și cercetarea privind schimbările climatice.

Greenpeace: Trebuie. Ce ați făcut, concret, în mandatele dumneavoastră, la capitolul educație de mediu? Cu ce impact? Trebuie nu este suficient, mai ales dacă nu vă implică.


Klaus Iohannis:
Impactul schimbărilor climatice nu are granițe naționale. Vă invit să ne unim forțele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generațiilor viitoare o planetă mai verde și mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acționăm acum!

Greenpeace:
Discursurile verzi nu mai ajută pe nimeni, ba chiar creează o impresie falsă de siguranță! Domnule președinte, așteptăm acțiuni urgente din partea statului român, pe măsura crizei climatice în pe care o resimțim tot mai acut în fiecare an.


Foto: colaj Administrația Prezidențială + Greenpeace România


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol