17 aprilie 2024, 23:17

O nouă furtună de nisip în nordul Chinei

Un imens nor de nisip care a „înghiţit” case, clădiri şi fabrici a fost observat în provincia Gansu din nord-vestul Chinei, impresionantul fenomen meteo provocând mai multe accidente rutiere şi un nivel crescut de poluare, informează AFP citată de Agerpres. Aceste furtuni de nisip sunt frecvente în partea de nord a ţării, în timpul primăverii. Impresionantul nor galben observat duminică a fost surprins în imagini din aer, pentru a i se putea estima amploarea.

Televiziunea naţională a raportat mai multe accidente cauzate de vizibilitatea redusă. Meteorologii au solicitat locuitorilor să rămână în case, cu ferestrele închise. Alte fenomene similare sunt aşteptate săptămâna viitoare.

Furtunile de nisip care au loc în China provin adesea din deşertul Gobi, o zonă aridă imensă situată între China şi Mongolia. În martie, una dintre aceste furtuni de nisip a ajuns la Beijing, fiind cea mai puternică din ultimul deceniu care a lovit capitala. Cerul a devenit galben, nivelul de poluare a crescut, iar companiile aeriene au fost nevoite să anuleze sute de zboruri.

Pentru a opri aceste furtuni, autorităţile împăduresc de mai multe decenii zonele de la periferia deşerturilor pentru a crea un „Mare Zid Verde” care să blocheze nisipul.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol