China are în plan un mega-proiect care presupune o investiție de 227 de miliarde de dolari. Este vorba despre un proiect care urmează să producă ploaie artificială. Smogul care acoperă Beijingul este o combinație de fum si nori specifică zonelor industriale foarte poluate, cu multe fabrici și blochează efectiv soarele, astfel încât locuitorii aproape că nu văd cum arată cerul senin.
Această ploaie artificială are rolul de a „spăla” aceste particule care formează smogul, lăsând lumina soarelui să treacă. În contextul în care poluarea provoacă boli și duce și la dispariția florei și faunei și chiar deșertificare în unele regiuni, chinezii consideră că ploaia artificială e ceva în care trebuie investit.
Suprafața totală a precipitațiilor artificiale va acoperi mai mult de 5,5 milioane de kilometri pătrați, în timp ce aria de suprimare a grindinii va acoperi aproximativ 580.000 de kilometri pătrați. China va avea un sistem dezvoltat de modificare a vremii până în 2025, cu progrese în cercetarea fundamentală și dezvoltarea tehnologiilor cheie.
Proiectul Tianhe este cel mai mare experiment de ploaie artificială din lume, care își propune să devieze excesul de vapori de apă deasupra bazinului râului Yangtze către părți mai uscate ale țării. Oamenii de știință din universitățile chineze Tsinghua și Qinghai au prezentat proiectul în 2015. Este necesară construirea unui coridor de aer artificial pentru a transporta vaporii de apă.
Foto: CNN
Comentariile sunt oprite pentru acest articol