21 aprilie 2024, 2:05

China: cea mai puternică furtună de nisip din ultimii zece ani

Capitala Chinei și o zonă largă din nordul țării au fost învăluite în cea mai gravă furtună de nisip din ultimii zece ani, forțând anularea a sute de zboruri. Zgârie-norii din centrul Beijingului nu se mai vedeau în mijlocul prafului și nisipului. Traficul a fost disturbat și peste 400 de zboruri din cele două aeroporturi principale ale Capitalei au fost anulate pe fondul vântului puternic și a vizibilității reduse. Centrul Național de Meteorologie a declarat că furtuna din 15 martie s-a dezvoltat în deșertul Gobi, în regiunea Mongoliei Interioare, unde școlile au fost sfătuite să se închidă și să fie sporit serviciul de autobuze, pentru a reduce expunerea locuitorilor la condițiile dure.

Astfel de furtuni se produceau în mod regulat în primăvară, pe măsură ce nisipul din deșerturile vestice suflau spre est, afectând zone până în nordul Japoniei. Plantarea masivă de copaci și tufișuri în zone fragile a redus efectele asupra altor părți ale țării în ultimii ani, dar extinderea orașelor și a industriilor, alături de suprapășunare, au pus o presiune constantă asupra mediului în toată China. Cu amestecul său de deșert și stepă, Mongolia Interioară este deosebit de predispusă la condiții meteorologice extreme rezultate din exploatarea resurselor.

Nu a fost clar dacă furtuna a fost legată de o scădere generală recentă a calității aerului, în ciuda eforturilor de a pune capăt smogului sufocant din Beijing. Partidul comunist aflat la guvernare s-a angajat să reducă emisiile de carbon pe unitate de producție economică cu 18% în următorii cinci ani. Ecologiștii spun că China trebuie să facă mai mult pentru a reduce dependența de cărbune. China este cel mai mare emițător de gaze nocive din lume.

Foto: AP / Andy Wong


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol