18 mai 2024, 20:23

Biden, presat de Leonardo DiCaprio, Katy Perry, Orlando Bloom și alte vedete să protejeze pădurea amazoniană

Președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, este presat de Leonardo DiCaprio, Katy Perry, Orlando Bloom și alte vedete să nu semneze niciun acord cu preşedintele brazilian Jair Bolsonaro și să protejeze pădurea amazoniană.

Citeșe și: Ministrul brazilian al Mediului dorește ajutor extern de 1 miliard de dolari pentru reducerea defrișărilor în Amazon

Mai precis, mai mulţi actori şi muzicieni din lumea întreagă şi-au exprimat îngrijorările legate de posibilitatea ca Statele Unite să negocieze un acord de mediu cu Jair Bolsonaro, prin intermediul unei scrisori publice.

„Drepturile populaţiilor indigene, care sunt gardienii pădurii amazoniene, au fost încălcate de Bolsonaro şi administraţia lui”, afirmă semnatarii scrisorii, potrivit Reuters.

„Îndemnăm administraţia pe care o conduceţi să audă revendicările lor şi să nu se angajeze în niciun acord cu Brazilia pentru moment”, mai spun aceștia.

Citește și: Brazilia a lansat primul său satelit pentru a monitoriza defrișările din Pădurea Amazoniană

Astfel, semnatarii scrisorii deschise afirmă că „ecosistemul amazonian se apropie de un punct critic” şi l-au îndemnat pe Joe Biden să respingă orice acord cu Bolsonaro „până când defrişările vor fi reduse, drepturile omului vor fi respectate şi condiţia unei participări importante a societăţii civile va fi îndeplinită”.

Printre vedetele care au semnat scrisoarea se numără Leonardo DiCaprio, Katy Perry, Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Rosario Dawson, Uzo Aduba, Sigourney Weaver, Jane Fonda, Alec Baldwin, Orlando Bloom, Caetano Veloso și Philip Glass.

Presiunile internaționale ce vizează reducerea defrișărilor din Amazonia braziliană

Șeful statului Jair Bolsonaro urmează să participe la summit-ul american pentru climă, organizat în format virtual în această săptămână de Joe Biden în contextul presiunilor internaţionale ce vizează reducerea defrişărilor din Amazonia braziliană.

Încă din februarie 2021 Brazilia şi Statele Unite ale Americii negociază un posibil acord de cooperare în privinţa limitării defrişărilor.

Cu toate acestea, negocierile au intrat într-un impas, deoarece Brazilia solicită fonduri înainte de a lua măsuri împotriva defrişărilor, iar Statele Unite doresc să vadă mai întâi anumite rezultate.

Defrişările din Amazonia braziliană au atins în 2020 cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, a anunţat agenţia spaţială INPE, care monitorizează suprafeţele împădurite de pe teritoriul acestei ţări. În decembrie, o pădure amazoniană având o suprafaţă de 14 ori mai mare decât cea a oraşului New York a fost distrusă, potrivit datelor guvernamentale.

Sursă foto: gossipcop.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol