17 aprilie 2024, 7:38

În Las Vegas, va fi interzisă „iarba inutilă”

Un oraș în deșert, construit pe o reputație formată din exces, vrea să devină un model și să interzică iarba pe care nimeni nu calcă. Oficialii din domeniul apelor din zona Las Vegas au petrecut două decenii încercând să facă oamenii să înlocuiască plantele care necesită multă apă, iar acum solicită legislativului din Nevada să scoată în afara legii aproximativ 40% din gazonul rămas. Se estimează că există aproape 21 de kilometri pătrați de „gazon nefuncțional” în zona metropolitană, iarbă pe care nimeni nu calcă sau nu o folosește.

Oficialii spun că această iarbă ornamentală necesită de patru ori mai multă apă decât amenajarea teritoriului tolerant la secetă cu plante cum ar fi cactusul și alte plante suculente. Prin extragerea acesteia, ei estimează că regiunea poate reduce consumul anual de apă cu aproximativ 15% și poate economisi 53 litri pe persoană pe zi.

California a impus interzicerea temporară a udării ierbii ornamentale în timpul secetei din ultimul deceniu, dar niciun stat sau oraș major nu a încercat să elimine definitiv anumite categorii de iarbă. Propunerea din Las Vegas face parte dintr-un război al gazonului purtat din cel puțin anul 2003, când autoritatea pentru apă a interzis dezvoltatorilor să planteze curți verzi. De asemenea, ei oferă proprietarilor de case mai vechi cele mai generoase politici de reducere prețurilor, până la trei dolari pe 30 cm2.

Dar agenția spune că numărul de hectare convertite a scăzut anul trecut de șase ori față de 2008. Între timp, consumul de apă în sudul Nevadei a crescut cu 9% din 2019 până acum.

Anul trecut a fost printre cele mai uscate din istoria regiunii, când Las Vegas a înregistrat un record de 240 de zile fără precipitații măsurabile. Agenția are reglementări diferite pentru curți și parcuri publice. Interzicerea ierbii ornamentale va afecta în primul rând zonele comune întreținute de asociațiile de proprietari de case și de proprietarii de spații comerciale.

Foto: „Las Vegas, Hotel Wynn” by michelphoto is licensed under CC BY 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol