16 aprilie 2024, 21:21

Poluarea aerului din ferme duce la 18.000 de decese pe an în SUA

Un prim studiu de acest gen arată că poluarea aerului de la fermele din Duplin este legată de aproximativ 98 de decese premature pe an în SUA, dintre care 89 sunt legate de emisiile cauzate direct de porci. Aceste pierderi se numără printre cele aproape 18.000 de decese anuale atribuite poluării provenite din fermele din SUA, potrivit cercetărilor publicate în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences.

Agricultura animală este responsabilă pentru 80% dintre decesele cauzate de poluarea legată de producția de alimente. Gazele asociate cu gunoiul de grajd și hrana animalelor produc particule mici, iritante pentru plămâni, capabile să se deplaseze la sute de kilometri. Aceste emisii cauzează acum mai multe decese anuale decât poluarea cauzată de centralele termice pe cărbune.

În timp ce gazele cu efect de seră provoacă aceeași cantitate de încălzire globală, indiferent de locul în care sunt produse pe planetă, efectele poluării aerului asupra sănătății sunt dependente de chimia atmosferică, de vremea locală și de dimensiunea și sănătatea comunităților care locuiesc în apropiere. Doar cu noile modele avansate de calitate a aerului a devenit posibilă identificarea consecințelor poluării produse la sute de kilometri distanță.

Poluarea de la ferme este cea mai periculoasă atunci când apare în direcția vântului din zonele dens populate. Majoritatea deceselor s-au întâmplat în California Central Valley, estul Carolinei de Nord și Midwestul Superior.

Particulele PM 2,5 sunt produse atunci când fermierii cultivă câmpurile sau ard culturile înainte de recoltare. De asemenea, pot apărea sub formă de praf creat de animale. Particulele „secundare”, care sunt generate atunci când emisiile provenite de la ferme interacționează cu alte gaze din atmosferă, sunt și mai problematice. Acest lucru este valabil mai ales pentru amoniac, o moleculă foarte reactivă eliberată de gunoiul de grajd și îngrășământ, care se poate combina cu alți poluanți, cum ar fi compuși de azot și sulf pentru a crea particule mici, periculoase.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol