18 mai 2024, 0:33

UE a ajuns la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor: „Un moment istoric!”

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, potrivit green-report.ro.

Astfel, potrivit sursei citate, obiectivul este menit să facă din blocul comunitar primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050 și să plaseze UE pe o traiectorie care, dacă va fi adoptată la nivel mondial, va limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade peste nivelurile preindustriale și va evita cele mai grave efecte ale încălzirii.

Astfel, după discuții lungi, negociatorii din Parlamentul European și din Consiliul European, care reprezintă cele 27 de guverne ale UE, au stabilit reducerea în raport cu nivelurile din 1990.

Citește și: Ursula von der Leyen explică de ce UE nu se poate întoarce la economia bazată pe combustibili fosili după pandemie

În 2019, emisiile UE erau deja cu 24% mai mici decât în 1990, în timp ce economia a crescut cu aproximativ 60%. În acest context, Frans Timmermans – vicepreședintele Comisiei responsabil cu Pactul Verde European, a subliniat faptul că e un moment istoric pentru UE.

„Este un moment istoric pentru UE (…) Acordul ne consolidează poziţia în lume ca lider al luptei împotriva crizei climatice”, a transmis într-un comunicat Frans Timmermans.

Totodată, ministrul portughez al Mediului, Joao Pedro Matos Fernandes, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a salut acordul, spunând că este „un semnal puternic pentru întreaga lume” şi „un obiectiv consfinţit”.

Deși parlamentarii UE doreau să meargă mai departe, până la 60%, liderii UE au ajuns la un acord privind 55% după discuții care au durat toată noaptea la Bruxelles, în decembrie. Greenpeace a declarat că reducerea ar trebui să fie de 65%.

Sursă foto: adeccogroup.be


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol