15 iunie 2024, 23:06

Protestatari din 14 țări cer Uniunii Europene să oprească distrugerea pădurilor

Activiști de mediu din 14 țări ale Uniunii Europene au protestat pentru a atrage atenția asupra ratei alarmante în care lumea își pierde pădurile, precum și pentru a cere miniștrilor Mediului să îmbunătățească propunerea de lege pe care UE o pregătește împotriva defrișărilor.

Coaliția #Together4Forests (#ÎmpreunăPentruPăduri), formată din zeci de organizații de mediu care au coordonat protestele europene, cere guvernelor naționale și Uniunii Europene să nu mai fie complice la distrugerea pădurilor și a ecosistemelor și să pună capăt încălcării drepturilor omului care are loc chiar în acest moment pe tot globul, în numele consumului societăților europene. Miniștrii Mediului vor participa luna viitoare, la Bruxelles, la o ședință în care vor discuta o nouă lege menită să oprească defrișările.

Imagini revoltătoare

Din România până în Suedia, activiștii de mediu au făcut fotografii de la înălțime pentru a arăta cât de rapid dispar pădurile lumii – suprafețe de mărimea unui teren de fotbal la fiecare două secunde – în parte din pricina produselor care provin din ariile defrișate și pe care europenii le consumă fără să fie conștienți de distrugerile provocate. Zeci de produse care se găsesc pe rafturile supermarketurilor ajung acolo de pe terenuri în care pădurea a fost tăiată ilegal:

  • ulei de palmier
  • cacao
  • soia
  • carne de vită
  • cauciuc
  • lemn
  • hârtie.

 

În cazul României, pădurile sunt tăiate masiv mai ales pentru lemn, nu pentru a cultiva altceva în loc. Activiștii solicită ca mărfurile care pot afecta ecosistemele să vină cu garanții valide și verificabile care să ateste că provin din surse curate înainte de a fi vândute pe piețele europene.

România are oportunitatea de a deveni lider european în protecția biodiversității, dacă Ministerul Mediului alege să trateze cu seriozitate contribuția sa la această inițiativă legislativă europeană. România încă mai găzduiește cele mai bogate ecosisteme din Europa temperată, dar și cele mai mari scene de distrugere. Cum legislația națională nu reușește încă să asigure conservarea naturii, inițiativa Comisiei Europene devine un instrument cu atât mai important.

Pașii următori

Miniștrii Mediului din cele 27 de state UE vor analiza propunerea de lege a Comisiei Europene privind combaterea despăduririlor și vor dezbate amendamente în cadrul acesteia. Guvernul Franței, care prezidează ședințele ministeriale, a semnalat deja că această lege va fi prioritară în mandatul său. Legea antidefrișare ar trebui să intre pe agenda următoarei întruniri a miniștrilor mediului la Bruxelles pe 17 martie. Parlamentul European a desemnat deja parlamentarii care vor modera dezbaterile pe lege și vor conduce negocierile de-a lungul primăverii acestui an.

Cetățenii UE sunt îndemnați să trimită scrisori miniștrilor care îi reprezintă la aceste dezbateri cu ajutorul instrumentului de pe site-ul oficial al campaniei.

Foto: Greenpeace – Ioana Moldovan


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol