17 aprilie 2024, 22:56

România a fost trimisă iar în judecată de Comisia Europeană, pentru poluare

Comisia Europeană a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din două motive:

  1. nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale;
  2. neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

 

În primul caz, România nu a asigurat funcţionarea a trei instalaţii industriale cu deţinerea unei autorizaţii valabile în temeiul Directivei privind emisiile industriale pentru a preveni sau a reduce poluarea. În al doilea caz, România nu şi-a adoptat primul program naţional de control al poluării atmosferice în temeiul Directivei privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici („Directiva PNE”).

Pactul verde european, care orientează UE către eliminarea poluării, pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează sănătatea umană. Punerea în aplicare pe deplin a legislaţiei UE este esenţială pentru a proteja în mod eficace sănătatea umană şi mediul natural.

Directiva privind emisiile industriale stabileşte norme menite să prevină şi să reducă emisiile industriale nocive în aer, apă şi sol şi să prevină generarea de deşeuri. În temeiul directivei, instalaţiile industriale trebuie să deţină autorizaţii pentru a putea funcţiona.

Statele membre au obligaţia să elaboreze, să adopte şi să pună în aplicare programe naţionale de control al poluării atmosferice. Programele respective ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului care nu generează efecte negative semnificative sau riscuri pentru sănătatea umană şi pentru mediu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol