Uniunea Europeană a dezvăluit modul în care intenționează să eticheteze investițiile în unele proiecte de gaze și proiecte nucleare drept sustenabile, o mișcare care a divizat statele membre, pe măsură ce tranziția energetică se ciocnește de realitatea politică.
Comisia Europeană a anunțat modificările tehnice la proiectul său de criterii pentru eticheta verde și a propus consolidarea regulilor de divulgare pentru a asigura mai multă transparență pentru investitori. Cu toate acestea, schimbările nu au reușit să atenueze preocupările activiștilor de mediu și ale unor investitori cu privire la riscul de spălare ecologică și deturnarea banilor de la sursele regenerabile.
Măsura va fi acum analizată de guvernele naționale. Legislația din UE cere ca cel puțin 20 de state membre să respingă planul pentru ca acesta să nu fie aprobat. Pozițiile statelor membre variază: Olanda și Danemarca se opun includerii gazelor naturale pentru că nu se bazează pe astfel de centrale, în timp ce Germania, care elimină treptat energia nucleară, a criticat eticheta verde pentru puterea atomică.
Sistemul de etichete este urmărit îndeaproape de investitori, pentru a ști ce proiecte vor fi considerate ecologice și ar putea atrage miliarde de euro în finanțare privată, pentru a ajuta trecerea la o economie cu emisii scăzute de carbon. Provocarea este să ne asigurăm că decizia privind nuclearul și gazul primește suficient sprijin politic, într-un moment în care unele lobby-uri spun că acele forme de energie nu ar trebui incluse deloc.
UE dorește să atingă neutralitatea climatică în cadrul Pactului Verde, o revizuire radicală care vizează totul, de la aprovizionarea cu energie la producție și transport. Cu toate acestea, recenta criză energetică a evidențiat provocarea reducerii dependenței de combustibilii fosili și de energia nucleară, care oferă o aprovizionare fiabilă.
Depinde de statele membre să decidă pe ce surse de energie doresc să se bazeze în țările proprii.
COMMENTS ARE OFF THIS POST