21 aprilie 2024, 1:57

Trenuri cu hidrogen în Polonia, autobuze cu hidrogen în Londra

Hidrogenul poate fi un combustibil alternativ viabil, care ar putea să mai ia din presiunea exercitată de combustibilii fosili. Iată două încercări de transport alternativ.

Polonia: trenul cu hidrogen

Coradia iLint de la Alstom, primul tren de pasageri cu baterie de hidrogen din lume, a fost testat la Institutul de Cercetări Feroviare din Żmigród, lângă Wrocław, în Polonia. Coradia iLint este primul și singurul tren de călători operațional din lume, alimentat cu baterii de combustie cu hidrogen. Acest tren complet fără emisii este silențios și emite numai vapori de apă și condens.

Foto: Alstom

Trenul prezintă mai multe inovații:

  • conversia energiei curate
  • sistem eficient de alimentare și stocare a energiei
  • management inteligent al energiei.

 

Trenul a fost conceput special pentru utilizarea pe liniile neelectrificate.

Londra: autobuzul supraetajat cu hidrogen

Prima flotă de autobuze supraetajate, propulsate cu hidrogen, urmează să fie introdusă la Londra. Douăzeci dintre vehicule, care nu produc poluare, vor deservi ruta numărul 7 dintre East Acton și Oxford Circus. Transportul din Londra are deja peste 500 de autobuze electrice în flota sa, deoarece își propune să aibă emisii zero până în 2030.

Foto: BBC

Noile autobuze pot fi încărcate o dată pe zi în decurs de cinci minute, iar singurul produs secundar direct este apa.

„Am făcut progrese reale la Londra pentru a ne curăța aerul, dar mai avem un drum lung de parcurs, deoarece poluarea atmosferică din orașul nostru duce în continuare la mii de decese premature în fiecare an”, a declarat primarul Londrei, Sadiq Khan.

Investiția în aceste autobuze cu hidrogen ajută la curățarea aerului din Londra și sprijină locurile de muncă și economia locală din Marea Britanie.

În 2013, poluarea a influențat moartea unei fetițe din Londra: Ella Ado-Kissi-Debra, o fată de nouă ani, a murit în 15 februarie 2013, în urma unui atac de astm sever.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol