17 aprilie 2024, 22:18

Autobuze cu hidrogen, în 12 orașe din România

Timp de două luni, autobuzul Solaris cu hidrogen va fi prezent în douăsprezece orașe din România:

 1. Cluj-Napoca
 2. Târgu Mureș
 3. Brașov
 4. Sfântu Gheorghe
 5. Iași
 6. Galați
 7. Constanța
 8. București
 9. Râmnicu Vâlcea
 10. Craiova
 11. Timișoara
 12. Oradea.

 

Autobuzul Solaris Urbino 12 cu hidrogen va circula timp de câteva zile în fiecare oraș din cadrul turului, pentru a fi testat de administrațiile locale, în vederea familiarizării cu cea mai nouă tehnologie de propulsie și a conștientizării eficienței folosirii hidrogenului ca sursă de energie complet curată și a diminuării emisiilor poluante de dioxid de carbon.

„Hidrogenul este o soluție optimă, precum și o prioritate la nivelul UE. În România, autoritățile pot dezvolta proiecte de hidrogen accesând instrumente de finanțare europeană. Linde oferă soluții pentru transportul în comun, pe baza experienței de peste 15 ani în lume, unde am montat peste 200 de stații de încărcare cu hidrogen”, a declarat Ciprian lslai, director general la Linde Gaz România.

Solaris Urbino 12 este o serie de autobuze cu podea joasă, de 12 metri, concepute pentru transportul public, produse începând din 1999, de compania poloneză Solaris Bus & Coach din Polonia. Din 2010, a fost produsă o versiune hibridă, cu o versiune pur electrică produsă din 2013 încoace.

Modelul pe hidrogen este un autobuz fără emisii, care oferă o autonomie de 350 km, păstrând în același timp toate avantajele unui motor electric. Autobuzul se caracterizează în special printr-un nivel scăzut de zgomot și lipsa vibrațiilor în timpul deplasării. Mai mult decât atât, singurul produs al reacției chimice care are loc în celula de combustibil cu hidrogen este apa. Un timp de reumplere durează câteva minute și, astfel, va asigura flexibilitatea vehiculului. Lansarea acestui vehicul a avut loc în Stockholm, în iunie 2019.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol