20 aprilie 2024, 11:42

Mașina Aston Martin a Prințului Charles merge cu vin și brânză (VIDEO)

Prințul Charles a vorbit despre eforturile sale personale de combatere a crizei climatice, care includ folosirea drept combustibil a subproduselor de vin și brânză pentru mașina sa Aston Martin și instalarea panourilor solare la reședința sa regală, Clarence House.

Vorbind despre amprenta sa de carbon înainte de summit-ul ONU asupra climei de la sfârșitul acestei luni, moștenitorul tronului britanic a declarat că vehiculul, pe care îl deține de mai bine de 50 de ani, funcționează cu „vin alb englezesc și zer în surplus din procesul de fabricare a brânzei”. Mașina a fost transformată astfel încât să funcționeze cu un biocombustibil cunoscut sub numele de E85 – amestec de 85% bioetanol și 15% benzină fără plumb.

Combustibilul este mai durabil, dar există dezavantaje în ceea ce privește utilizarea substitutului, care este fabricat din biomasă, cum ar fi zahărul, grâul sau porumbul. Motoarele vehiculelor trebuie modificate pentru a fi alimentate de această substanță, iar necesitatea culturilor de biocombustibili înseamnă cereri mai mari pentru terenurile forestiere.

Ipocrizie princiară?

Prințul vorbește de decenii despre un viitor mai durabil și, la începutul acestui an, a făcut apel la liderii mondiali să se reunească pentru a ajuta la combaterea crizei. Charles a spus că acțiunile de combatere a urgenței climatice durează prea mult și a adăugat că a înțeles frustrarea simțită de tineri pentru că-și văd viitorul complet distrus.

Pe rețelele de socializare, răspunsurile la afirmațiile prințului au fost mixte: unii critici au remarcat faptul că familia regală călătorește frecvent cu elicopterul privat, zboruri despre care experții din aviație spun că generează de 10 până la 20 de ori emisii de carbon decât zborurile obișnuite.

Summitul ONU privind clima, cunoscut sub numele de COP26, va avea loc la Glasgow (Scoția), de la sfârșitul acestei luni până pe 12 noiembrie. Conferința va găzdui lideri, oameni de știință și militanți, care vor revizui obiectivele acordului de la Paris din 2015 și vor lucra pentru a proteja comunitățile afectate de schimbările climatice.

Foto: Sir Don McCullin (Wallpaper)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol