4 aprilie 2024, 9:48

Anglia: stații de autobuz transformate în „stații de albine” cu acoperiș verde. Cele din București au fost lăsate să se degradeze

Orașul Leicester din Marea Britanie a instalat o nouă rețea de stații de autobuz pentru albine. Supranumită „Acoperișul viu”, rețeaua este formată din 30 de stații de autobuz care au fost acoperite cu un amestec de flori sălbatice și sedum, un mix favorit printre insectele polenizatoare al căror număr a scăzut în ultimii ani.

Adăposturile vor contribui pozitiv la biodiversitatea și rezistența la climă, vor absorbi apa de ploaie, vor contribui la reducerea efectului de insulă de căldură urbană, vor capta particule din aer și vor contribui la transformarea orașului într-un loc mai verde.

„Am primit deja un feedback fantastic de la oameni care sunt la fel de entuziasmați ca și noi. Noile adăposturi moderne vor fi grozave pentru călători și amestecul de energie solară și acoperișuri vii este un alt pas înainte pentru ambiția noastră de a fi un oraș neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și adaptat la schimbările climatice până în 2030″, a declarat viceprimarul Adam Clarke.

Celelalte stații vor fi echipate cu panouri solare, pentru a gestiona consumul de energie.

Eșec la București

În 2017, primarul Gabriela Firea a inaugurat câteva stații de tramvai cu acoperișuri învelite cu un strat de iarbă. Evenimentul a dat startul campaniei „Stații verzi”, derulată de Asociația pentru Responsabilitate Socială și finanțată de un grup de companii private, în urma căreia 34 de stații de tramvai din București au fost acoperite cu vegetație. Primăria Capitalei a fost partener în acest proiect.

Evenimentul a avut loc în stația de tramvai din fața Bisericii Sfântu Gheorghe, din București, unde s-a admirat acoperișul și s-au ținut discursuri la microfon. S-a explicat că trei metri pătrați de acoperiș asigură oxigenul zilnic pentru o persoană.

După câteva luni în care acoperișurile au fost irigate, proiectul a fost abandonat și straturile de iarbă s-au uscat.

Foto: Designboom


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol