19 aprilie 2024, 5:54

Noul tratat al ONU va lupta cu poluarea cu plastic

Organizația Națiunilor Unite (ONU) va începe să lucreze la un nou tratat climatic care va viza creșterea poluării cu plastic. Acordul – care implică aproximativ 200 de țări – ar funcționa în mod special pentru a preveni rata de creștere estimată a poluării cu plastic în deceniile următoare. Una dintre problemele aflate în fruntea tratatului ar fi un efort comun de a limita cantitatea de poluare din oceanele lumii. Se așteaptă ca țările mai mari, cum ar fi SUA, să urmărească obiective mai ambițioase.

Poluarea cu plastic face ravagii atât pe uscat, cât și pe apă, majoritatea produselor ajungând în ocean, ucigând viața mării. Până în 2050, se așteaptă să existe mai mult plastic decât pește, în greutate, în ocean.

Plasticul ajunge în mare dintr-o serie de factori – aruncarea gunoiului este una dintre cele mai comune moduri. Plasticul împrăștiat poate fi aruncat prin canalele pluviale în căile navigabile locale, călătorind în râuri și, la final, în ocean. Acest sortiment de plastic împrăștiat ajunge adesea la animalele care se încurcă în plase și se sufocă cu resturile care le umplu stomacul. Deversarea ilegală și gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sunt, de asemenea, factori care contribuie la poluarea oceanelor.

Una dintre cele mai mari și mai îngrijorătoare surse de poluare cu plastic din ocean este microplasticul. Microplasticele provin adesea din produse de igienă și cosmetice. În epoca actuală, chiar și cu restricții din partea agențiilor guvernamentale precum Agenția Europeană pentru Produse Chimice, peste 500 de ingrediente microplastice sunt utilizate pe scară largă în produsele cosmetice.


Citește și:
Apa de la robinet conține particule mici de plastic, iar cercetătorii nu știu cum să scape de ele
Măștile chirurgicale contribuie la poluarea cu microplastice


Microplasticele conțin substanțe chimice toxice care sunt periculoase pentru mai multe organe și sisteme diferite din organism. Microplasticele, dacă sunt suficient de mici pentru a pătrunde în celule, pot duce, de asemenea, la boli precum cancerul.

În 2015, oceanografii au estimat că existau între 15 și 51 de mii de miliarde de particule de microplastic plutind prin oceanele lumii. Similar cu Acordul de la Paris, una dintre primele probleme pe care le-ar aborda tratatul de plastic este inventarierea: cât plastic se fabrică?; dar cel reciclat?; ce substanțe chimice intră în plastic?

Oricât de lungă va fi așteptarea, discuțiile despre un nou tratat de la ONU sunt o veste bună – în special pentru cei mai afectați de deșeurile de plastic. Pe măsură ce lupta împotriva plasticului continuă, sperăm că acordul va duce la un efort colectiv între națiuni, pentru a aborda numeroasele probleme pe care poluarea cu plastic le pune în mediu.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol