19 aprilie 2024, 6:27

Măștile chirurgicale contribuie la poluarea cu microplastice

Deși există multe rapoarte cu privire la poluarea cu microplastice din diferite produse din plastic, impactul măștilor chirurgicale, fabricate din materiale polimerice, nu este încă pe deplin înțeles și luat în considerare, se arată în studiul „Măștile chirurgicale de față ca sursă potențială de poluare cu microplastice în scenariul COVID-19”, publicat de Tadele Assefa Aragaw (Facultatea de Inginerie Chimică și Alimentară, Institutul Tehnologic Bahir Dar, Universitatea Bahir Dar, Etiopia), în iulie 2020, în revista științifică Marine Pollution Bulletin.

Poluarea cu microplastice este o mare problemă din cauza efectului negativ enorm asupra biologiei marine și a întregului mediu înconjurător. Măștile faciale sunt ușor ingerate de organisme, cum ar fi peștii și microorganismele din viața acvatică, iar acest lucru va afecta lanțul alimentar și, în cele din urmă, va declanșa probleme cronice de sănătate la om.

Mulți oameni folosesc măști chirugicale pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus SARS-CoV-2. Măștile de față pot sau nu să fie certificate de țări sau de Organizația Mondială a Sănătății, iar termenul lor de valabilitate poate sau nu să fie cunoscut.

COVID-19 a creat un fenomen scăpat de sub control al aruncării măștilor folosite pe jos în orașe sau în instalațiile de canalizare. Ecologiștii și alți militanți sunt îngrijorați în special de faptul că aceste resturi ajung în special în mediul acvatic. Măștile sunt spălate de ape și fragmentate în particule care ajung în organisme, la fel cum se întâmplă cu microplasticele din alte surse.


Citește și:
Un tânăr cercetător român s-a dedicat studiului microplasticelor din țara noastră


În special în Africa, acest fenomen se produce în sezonul ploios, din mai până în octombrie, când apa dulce și mediul marin sunt sufocate cu microplastice. Utilizarea masivă a măștilor oferă dovezi privind problemele cu poluarea atât în ​​mediul terestru cât și acvatic și arată că pandemia nu a redus infiltrarea plasticului în natură.

Cele trei straturi ale măștii de față au fost analizate și validate la nivelul structurii chimice și endotermice și s-a constatat că ele prezintă pericole pentru mediu.

Abundența de microplastice provine din diferite produse de îngrijire personală, nu numai din măști. Acestea sunt o sursă potențială de contaminanți microplastici în gunoi, precum și în sistemele de apă.

Foto: Brian Yurasits on Unsplash


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol