12 iulie 2024, 9:42

Rezoluția ONU privind plasticul, un colac de salvare

Negociatorii Organizației Națiunilor Unite (ONU) au convenit asupra unei foi de parcurs pentru un tratat global despre plastic, care să abordeze producția și designul plasticului, conform unui proiect de rezoluție, în ceea ce delegații au declarat că este un pas cheie pentru a ajunge la un acord ambițios.

La cea de-a cincea sesiune bienală a Adunării ONU pentru Mediu, de la Nairobi, 175 de țări au convenit să înființeze un comitet interguvernamental pentru a negocia un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a combate proliferarea materialelor plastice.

Plasticul este, desigur, un flagel global. Aproximativ 11 milioane de tone metrice de deșeuri de plastic ajung în apă în fiecare an, iar ONU se așteaptă ca acest volum aproape să se tripleze până în 2040. Plasticele nu numai că înfundă oceanele cu deșeuri, ci se și descompun în bucăți minuscule – microplastice – care amenință oamenii și sănătatea faunei.

Delegații de la Nairobi au decis să reducă deșeurile de plastic prin reciclare, proiectarea durabilă a ambalajelor și limitarea producției de plastic virgin. Mai mult, ei s-au angajat să aibă un tratat în vigoare până la sfârșitul anului 2024. Acesta este un termen extrem de rapid, deoarece majoritatea tratatelor globale durează între cinci și zece ani să fie adoptate.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol