13 septembrie 2024, 5:24

Cinci concluzii din raportul de 3.500 de pagini al ONU

Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) al Organizației Națiunilor Unite (ONU) este o scrisoare de avertizare către o lume aflată în pragul colapsului climatic. Un studiu amplu descrie efectele pe care le are deja creșterea temperaturilor și proiectează catastrofele care se profilează la orizont dacă oamenii nu reușesc să reducă rapid și semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.

Documentul de peste 3.500 de pagini este plin de detalii devastatoare despre rata de creștere a nivelului mării, căldura arzătoare și escaladarea dezastrelor naturale. Iată cinci puncte cheie din raport despre ceea ce lumea are de pierdut și tot ce mai poate fi salvat.

1. O anumită cantitate de suferință este inevitabilă, deși adaptarea poate ajuta

Omenirea a dezlănțuit peste un miliard de miliarde de tone de dioxid de carbon de la începutul revoluției industriale, alimentând o creștere medie a temperaturii globale de peste un grad Celsius, în comparație cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Acele emisii, chiar dacă vor fi încetat mâine, au pus deja în mișcare o schimbare ireversibilă.

În următoarele decenii, schimbările de temperatură vor face unele zone agricole inadecvate pentru culturile care sunt cultivate în prezent. Creșterea nivelului mării va continua să amenințe comunitățile de coastă. Se estimează că decesele anuale cauzate de boli legate de climă, cum ar fi expunerea la căldură extremă, bolile diareice și malnutriția infantilă, vor crește cu 250.000 de cazuri în următorii 30 de ani.

2. Fiecare creștere treptată a temperaturii va duce la mai multe boli, decese și dezastre frecvente și costisitoare

Liderii lumii au promis, în acordul de la Paris, să limiteze încălzirea Pământului la „cu mult sub” 2 grade Celsius și, dacă este posibil, să se oprească la 1,5 grade. În timp ce națiunile rămân îngrozitor de departe de a atinge aceste obiective, știința nu ar putea fi mai clară: fiecare creștere a încălzirii suplimentare aduce mai multe dezastre, mai multe morți și mai mulți dolari cheltuiți pentru a face față.

Schimbările climatice vor forța milioane de oameni să se confrunte cu foametea, până la jumătatea secolului. Unele regiuni ar putea experimenta 200 sau mai multe zile pe an în care munca în aer liber să nu fie posibilă.

3. Schimbările climatice afectează locurile și populațiile cel mai puțin capabile să se adapteze

Decalajul dintre țările bogate și sărace se va mări probabil pe măsură ce lumea se va încălzi. În ultimul deceniu, numărul mediu de decese din cauza inundațiilor, secetelor și furtunilor în țările considerate „foarte vulnerabile” a fost de 15 ori mai mare decât în ​​locurile cu vulnerabilitate scăzută, cum ar fi Marea Britanie, Canada și Suedia.

Sprijinul financiar actual pentru proiectele de adaptare în națiunile africane este cu miliarde de dolari sub ceea ce este necesar, ilustrând o problemă care persistă în țările vulnerabile din întreaga lume, unde accesul la finanțarea climatică este lent și inadecvat. Această disparitate se extinde la informațiile de bază necesare adaptării: doar 3,8% din finanțarea pentru cercetarea climatică a fost destinată proiectelor concentrate pe Africa, în ultimele trei decenii.

Citiți detalii despre celelalte două concluzii ale raportului.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol