19 aprilie 2024, 2:39

Apa de la robinet conține particule mici de plastic, iar cercetătorii nu știu cum să scape de ele

O persoană ingerează cinci grame de materiale plastice în fiecare săptămână. Se estimează că 90% din apa potabilă din SUA conține materiale plastice de dimensiuni reduse. Problema cu materialele plastice este că acestea nu sunt biodegradabile, ceea ce înseamnă că nu se descompun ca materia carbonică și, prin urmare, pe măsură ce continuăm să folosim plastic, acestea se vor acumula în continuare în mediul nostru.

Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Toronto, Universitatea Loyola din Chicago și Field Museum of Natural History, a folosit un mod creativ de a măsura acumularea de materiale plastice în mediu, examinând intestinele de pește găsite în colecția muzeului. Unul dintre autorii studiului, Tim Hoellein, profesor de biologie la Universitatea Loyola din Chicago, spune că „a privi specimenele de muzeu este în esență un mod în care ne putem întoarce în timp”.

În timp ce cercetătorii au analizat datele înainte și după utilizarea materialelor plastice, au descoperit că gramele de micro-plastice din intestin au crescut odată cu creșterea producției de plastic, confirmând faptul că aceste particule greu de detectat s-au acumulat în lumea noastră. Un alt lucru interesant pe care cercetătorii l-au descoperit a fost că aceste microplastice provin și din articole precum îmbrăcămintea. De obicei, ne gândim la materialele plastice ca provenind din pungi de plastic, dar de fapt natura omniprezentă a micro-materialelor plastice a pătruns în toate aspectele societății noastre.

Le cunoaștem, dar cum scăpăm de ele?

Acum știm că există particule de plastic la scară mică și greu de detectat în mediul nostru și trebuie să găsim modalități de a le trata. Un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington s-a interesat de acest subiect și, în special, de modul în care aceste mici particule pătrund în sistemul nostru de apă potabilă. Un factor alarmant pentru autorul principal al studiului, Indranil Chowdhury, profesor asistent în cadrul Departamentului de Inginerie, care a spus că „pe baza acestor constatări, se indică faptul că materialele plastice din polietilenă, la scară mică, pot scăpa din procesele noastre de tratare a apei potabile, în special prin filtrare”.

Dr. Chowdhury și echipa au descoperit că, deși aceste medii joacă un rol în ceea ce privește modul în care se mișcă aceste particule, sistemul de filtrare a apei nu îndepărtează aceste materiale plastice de dimensiuni micro și nano. Dr. Chowdhury concluzionează:

„Nu cunoaștem efectele asupra sănătății, iar toxicitatea este încă necunoscută, dar continuăm să bem aceste materiale plastice în fiecare zi”. Echipa sa lucrează pentru a dezvolta metode mai bune de filtrare a apei, în speranța de a elimina aceste materiale plastice din mediul nostru.

Mesajul acestor două studii este clar: deoarece continuăm să folosim materiale plastice, acestea vor continua să se acumuleze, în timp ce noi nu avem un mod de a lupta cu această acumulare.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol