25 aprilie 2024, 11:29

Tone de deșeuri ajung în ape. Care sunt efectele?

Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA) trage un semnal de alarmă asupra efectelor tonelor de deșeuri aruncate în apă.

Astfel, potrivit cercetărilor, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung in ocean și afectează speciile de pești din Noua Zeelandă. Conform studiului, microparticulele de plastic își pot croi drum prin mucoasa intestinală, ajungând în țesutul muscular al peștilor, arată Xinhua.

Citește și: Oceanul, remediul pentru COVID-19 și o serie de alte boli?

Experimentele au fost efectuate de două masterande de la NIWA şi de la programul de studii postuniversitare în domeniul cercetării zonelor de coastă şi marine al Universităţii din Auckland. Rezultatele au relevat că unele specii de peşti din Golful Hauraki ingeră mai multe microparticule de plastic decât altele, însă aproape 25% dintre peştii studiaţi prezentau microplastic în intestine, potrivit Agerpres.

În acest context, micropasticul a fost identificat la 70 din 305 de exemplare de peşti din mai multe specii, inclusiv la calcan.

„Rata de ingestie mai ridicată la calcani ar putea fi cauzată de faptul că microplasticul se acumulează în sedimentele marine, care constituie o mare parte din dieta lor comparativ cu alte specii, sau s-ar putea explica prin faptul că probele de calcan au fost obţinute din portul Waitemata, mai aproape de Auckland, ca sursă potenţială de microplastic”, a explicat ea.

Totodată, cercetătoarea Veronica Rotman, s-a concentrat asupra peştelui grenadierul albastru (hoki) de pe Coasta de Vest a Insulei de Sud, Strâmtoarea Cook şi Chatham Rise, descoperind că unul sau mai multe fragmente de microplastic au fost găsite în stomacul a 95% din cei 60 de peşti examinaţi, 90% dintre particulele identificate fiind fibre.

În același timp, cercetătoarea a observat modificări inflamatorii, vasculare şi structurale semnificative la nivelul intestinului, chiar şi în condiţii de aport redus de microplastic – ”relevant pentru mediu” – ceea ce sugerează că leziuni similare se produc în sălbăticie. Afectarea la nivelul intestinelor s-a agravat proporţional cu nivelul concentraţiei de microplastic, 60% dintre peştii cu aport ridicat prezentând modificări semnificative.

Sursă foto: authenticmagazin.com.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol