4 septembrie 2024, 13:25

Fără Rusia, cercetările despre schimbările climatice ar putea încetini

Fără ajutorul rusesc, oamenii de știință din domeniul climei își fac griji cum își vor continua munca importantă de a documenta încălzirea în Arctica. Agenția Spațială Europeană se luptă cu modul în care rover-ul său planificat pe Marte ar putea supraviețui nopților înghețate pe Planeta Roșie fără unitatea sa de încălzire rusească. Și cum rămâne cu lumea fără emisii de carbon, dacă 35 de națiuni care cooperează la un reactor experimental de fuziune în Franța nu pot livra componente vitale din Rusia?

În domenii științifice cu implicații profunde pentru viitorul și cunoștințele omenirii, războiul din Ucraina provoacă o decădere rapidă a relațiilor și proiectelor care leagă Moscova de Occident. Construirea de poduri după Războiul Rece prin știință se destramă pe măsură ce națiunile occidentale încearcă să pedepsească și să izoleze Kremlinul prin eliminarea sprijinului pentru programele științifice care implică Rusia.

Costurile acestei decuplări, spun oamenii de știință, ar putea fi mari de ambele părți. Abordarea schimbărilor climatice și a altor probleme va fi mai dificilă fără colaborare și se va pierde timp. Oamenii de știință ruși și occidentali au devenit dependenți unii de expertiza celorlalți, deoarece au lucrat împreună, de la deblocarea puterii atomilor până la trimiterea de sonde în spațiu.

Indignarea internațională și sancțiunile împotriva Rusiei fac colaborările formale dificile sau imposibile. Oamenii de știință care s-au împrietenit rămân în legătură în mod informal. Uniunea Europeană îngheață entitățile rusești din fondul său principal de 95 de miliarde de euro pentru cercetare, suspendând plățile și declarând că nu vor permite noi contracte. În Germania, Marea Britanie și în alte părți, finanțarea și sprijinul sunt, de asemenea, retrase pentru proiectele care implică Rusia.

Pentru Germania, misiunea internațională de un an din Arctica în 2019-2020 ar fi fost imposibilă fără navele puternice rusești care trec prin gheață înaintea navei de cercetare aprovizionate cu alimente, combustibil și alte produse esențiale. Invazia Ucrainei oprește această colaborare, precum și viitoarele eforturi comune de a studia impactul schimbărilor climatice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol