5 decembrie 2024, 4:37

Cercetare la Iași: algele brune, soluție pentru depoluarea apelor contaminate cu metale grele

O echipă de cercetători a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a identificat o metodă eficientă pentru depoluarea apelor uzate cu un conținut ridicat de metale, bazată pe o anumită specie de alge brune. Grupul de cercetători s-a concentrat pe posibilitatea utilizării algelor pentru reținerea metalelor din apele contaminate din procese industriale, cum ar fi mineritul și galvanizarea. Pentru a înțelege la nivel extrem de detaliat acest proces, echipa a folosit cel mai nou accelerator de particule din Marea Britanie, Diamond Light Source.

Metalele grele, precum cadmiul — cel investigat de cercetătorii ieșeni — sunt extrem de toxice, atât pentru mediu cât și pentru om. Din acest motiv, acesta nu poate fi prezent decât în limite foarte reduse în apă, aer sau sol. Atunci când concentrația sa depășește aceste limite, cadmiul devine periculos și trebuie îndepărtat. Dintre metodele folosite în prezent cele mai multe generează la rândul lor deșeuri toxice. Echipa de cercetători de la UAIC, coordonați în cercetare de dr. Loredana Brînză Țepeș, din cadrul Departamentului de Științe Exacte și Științe ale Naturii, caută metode de epurare a apelor poluate cu metale toxice care să fie mai prietenoase pentru mediu.

Studiile anterioare au arătat că speciile de alge brune au capacități de reținere a metalelor și respectiv curățare a apei, printr-un proces numit adsorbție, fiind mai eficiente decât speciile verzi și roșii sau mulți adsorbanți sintetizați chimic și care ulterior pot genera deșeuri toxice Dar, pentru ca acești adsorbanți de metale toxice să treacă din laborator în lumea reală, trebuie investigată capacitatea de reținere pentru poluanți sau metale în diferite condiții de mediu (cum ar fi temperatura, aciditatea, concentrația poluantului, prezenta altor compuși) și condiții diferite de proces tehnologic.

De asemenea, trebuie înțelese mecanismele prin care se formează legăturile la nivel atomic. Acesta a fost și scopul echipei de cercetători din Iași, care au oferit, prin studiul lor, informații esențiale pentru a favoriza reutilizarea algelor în mai multe cicluri și optimizarea procesului, extinderea testelor pilot și ulterior implementarea unei biotehnologii curate și ecologice pentru depoluarea apelor uzate.

Sursa text, foto: UAIC via SciDigest


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST