19 iulie 2024, 20:45

Oceanul, remediul pentru COVID-19 și o serie de alte boli?

Oceanul ar putea fi remediu pentru o serie de boli, potrivit oamenilor de știință.

Astfel, în prezent, circa 80% din suprafața oceanelor este încă necartografiată, ceea ce înseamnă că potențialul complet al acestora, ca resursă pentru medicină, este încă în mare parte necunoscut.

În acest context, dr. Vladimir Ryabinin, coordonatorul unui proiect pentru a răspunde nevoilor acestor cercetări, susține că oceanul ne-ar putea ajuta să găsim un remediu pentru o serie de boli – inclusiv pentru cele cauzate de Covid-19.

„Oceanul ne poate ajuta să generăm câțiva compuși care sunt capabili să distrugă rezistența bacteriilor la antibiotice. Mulți oameni din spitale mor acum, nu din cauza Coronavirusului, ci din cauza infecției secundare. Deci, există unele proprietăți antivirale [și] proprietăți de stimulare a imunității. Avem nevoie urgentă de această cercetare”, a spus cercetătorul, citat de Euronews.

Asfel, cercetătorul adaugă: „Știm atât de puțin, încât nici nu știm ce ar putea fi acolo pentru a fi descoperit. Gândiți-vă la numărul simplu, dar șocant, că peste un milion de specii poate că încă așteaptă să fie descoperite – să nu mai vorbim de proprietățile medicale”.

În acest context, cercetătorul consideră că oceanul ar putea oferi un ajutor semnificativ sub mai multe aspecte în combaterea virusului.

„Pentru aceasta trebuie să oferim cercetării medicale a oceanelor amploarea pe care o merită. Dar va dura ceva timp, pe care poate că nu îl avem”, spune cercetătorul.

Totodată, Griffithsin, un tip de proteină găsită în algele roșii, și-a demonstrat eficacitatea asupra altor forme ale virusului SARS, cum ar fi SARS-CoV și MERS-CoV, fapt demonstrat printr-un experiment prin care, șoarecii infectați cu SARS-CoV au avut o rată de supraviețuire de 100% atunci când li s-au administrat doze regulate de griffithsin. Acest lucru arată că există potențial pentru un posibil tratament anti Covid-19 cu compuși derivați din alge.

Sursă foto: descopera.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol