25 aprilie 2024, 15:04

Tanczos Barna vrea o „barieră verde” pentru a opri răspândirea deşertificării

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, vrea o „barieră verde” pentru a opri răspândirea deşertificării, subliniind faptul că obiectivul nostru este creşterea suprafeţei forestiere din România, în special în zonele vulnerabile la schimbările climatice, potrivit Agerpres.

În acest context, ministrul a anunțat, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook, că va participa la Conferinţa Ministerială Forest Europe, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Republica Slovacia.

„România susţine procesul Forest Europe, ca parte a eforturilor europene şi globale de adaptare şi reducere a impactului schimbărilor climatice. Am înţeles că natura ne-a dat lecţii importante! Este bine cunoscut faptul că pădurile joacă un rol cheie şi în sechestrarea carbonului. Astfel, obiectivul nostru este creşterea suprafeţei forestiere din România, în special în acele zone vulnerabile la schimbările climatice, de exemplu în partea de sud a ţării, unde deşertificarea reprezintă o ameninţare majoră. S-au făcut paşi semnificativi în ultimele două decenii, mii de soluri nisipoase fiind împădurite. Plănuim să continuăm această iniţiativă şi să stabilim o adevărată barieră verde pentru a opri răspândirea deşertificării”, a spus ministrul Mediului în cadrul intervenţiei sale.

Citește și: Bugetul Ministerului Mediului, cu 25% mai mare față de 2020. Care sunt prioritățile

Totodată, minsitrul Mediului a subliniat importanţa colaborării internaţionale în acest domeniu.

„Suntem interesaţi să împărtăşim cele mai bune practici şi cunoştinţe, deoarece credem că împreună suntem mai puternici în lupta împotriva schimbărilor climatice! Cooperarea transfrontalieră şi intersectorială este obligatorie! Cred cu tărie că Declaraţia ministerială ŤViitorul pe care îl dorim: pădurile de care avem nevoieť şi Rezoluţia ministerială privind adaptarea pădurilor paneuropene la schimbările climatice reprezintă pietre de temelie importante pentru ca viitoarele acţiuni forestiere să se desfăşoare la nivel multilateral”, a adăugat Barna Tanczos.

Prin participarea la această reuniune, România, în calitate de stat semnatar Forest Europe şi Stat Membru al Uniunii Europene, îşi reafirmă angajamentul politic pentru protejarea şi managementul durabil al pădurilor din Europa, ţinând seama de faptul că, în prezent, schimbările climatice şi pierderea biodiversităţii reprezintă probleme pe agenda europeană şi internaţională, iar impactul lor este la un nivel fără precedent.

Sursă foto:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol