3 aprilie 2024, 21:42

Statul francez, condamnat de un tribunal după ce nu și-a respectat promisiunile privind schimbările climatice

Stataul francez a fost condamnat de un tribunal din Paris deoarece nu și-a respectat promisiunile de a combate emisiile de gaze cu efect de seră,  instanța găsind statul vinovat de „nerespectarea angajamentelor” care vizează combaterea încălzirii globale, potrivit The Guardian.

Cazul a fost adus în instanță de patru grupuri ecologiste franceze, pe baza unei petiții semnate de 2,3 milioane de persoane.

Aceasta este o victorie istorică pentru justiția climatică. Decizia nu numai că ia în considerare ceea ce spun oamenii de știință și ceea ce doresc oamenii de la politicile publice franceze, ci ar trebui să inspire oamenii din întreaga lume să-și responsabilizeze guvernele pentru schimbările climatice, a spus Jean-François Julliard, executiv director al Greenpeace France, potrivit sursei citate.

Este o victorie pentru toți oamenii care se confruntă deja cu impactul devastator al crizei climatice pe care liderii noștri nu reușesc să o rezolve. A sosit timpul pentru justiție, a declarat Cecilia Rinaudo, directorul asociației Notre Affaire à Tous.

Astfel, instanța a decis că despăgubirile pentru „daune ecologice” sunt admisibile și a declarat că statul „ar trebui să fie tras la răspundere pentru o parte din aceste daune dacă nu și-a respectat angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”.


Citește și:
Statul francez, dat în judecată pentru că nu face nimic pentru a opri poluarea


Tribunalul a decis de asemenea că reclamanții au dreptul să solicite despăgubiri în natură pentru „daunele ecologice cauzate de nerespectarea de către Franța a obiectivelor stabilite de aceasta pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Statul francez are la dispoziție 2 luni pentru a formula un răspuns.

Sursă foto: 1923.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol