25 iunie 2024, 9:03

Cotele de pescuit creează un „război” între Franța și Marea Britanie

Franța amenință Marea Britanie cu represalii dacă aceasta din urmă nu va respecta cotele de pescuit stabilite prin acordul post-Brexit. Reprezentanții Franței spun că nu le vor da britanicilor autorizații pentru servicii financiare atât timp cât nu vor avea garanții privind pescuitul. Pescarii francezi au organizat proteste față de întârzierile punerii în aplicare a acordului de pescuit post-Brexit încheiat de Uniunea Europeană cu Marea Britanie. Ei așteaptă să li se acorde licențe de acces către zona de 6 până la 12 mile marine, în largul coastelor britanice, unde pescarii europeni lucrau în mod tradițional. Numai că autoritățile britanice le cer acum să aducă dovezi precum că au pescuit și înainte aici, dovezi pe care ei nu le pot furniza pentru că înainte, pentru toată lumea, funcționau legile europene.

În acordul încheiat cu Uniunea Europeană, britanicii s-au angajat să le acorde licențele respective pescarilor europeni. Dar, la patru luni de la încheierea negocierilor, doar 22 din cele 120 de vase de pescuit care operează în portul Boulogne-sur-Mer de la Marea Mânecii, cel mai mare port de pescari al Franței, au primit documentele care le dau dreptul să-și continue activitatea. Ministrul delegat pentru afaceri europene, Clément Beaune, a avertizat că Franța va răspunde cu aceeași monedă dacă britanicii nu-și respectă angajamentele.

Între timp, guvernul francez a anunțat dislocarea unei subvenții de o sută de milioane de euro pentru pescarii din Boulogne-sur-Mer, ca parte a pachetului de sprijin pentru industria pescuitului post-Brexit, aprobat recent la Bruxelles. Ajutorul prevăzut în planul de sprijin este disponibil imediat și va fi plătit într-o perioadă de cel mult şase luni.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol