19 aprilie 2024, 10:51

Statul francez, dat în judecată pentru că nu face nimic pentru a opri poluarea

Un tribunal din Paris a început audierile în cazul unei plângeri depuse de organizații non-guvernamentale (ONG) susținute de două milioane de cetățeni, care acuză statul francez că nu a acționat pentru a opri pagubele provocate de schimbările climatice, anunță France24. ONG-urile vor ca instanța să oblige statul la plata unor daune din motive ecologice și spun că victoria ar marca un pas simbolic în lupta pentru a convinge guvernele să facă mai multe.

Acordul internațional semnat la Paris acum cinci ani își propune să limiteze încălzirea globală la mai puțin de două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și, de preferință, la 1,5 grade. Dar experții spun că guvernele sunt departe de a-și îndeplini angajamentele și furia crește mai ales în rândul tinerei generații, din cauza lipsei de acțiune.

Cazul a început în decembrie 2018, când patru ONG-uri au acuzat guvernul francez că nu a reușit să reducă emisiile, într-o plângere oficială susținută de mai mult de două milioane de persoane într-o petiție online. Nemulțumiți de răspunsurile oficiale, ONG-urile, inclusiv Greenpeace France și Oxfam France, au depus apoi plângerea legală din martie 2019, solicitând daune simbolice de un euro.

Lupta principiilor privind mediul înconjurător

În timp ce Franța s-a angajat să-și reducă emisiile cu 40% până în 2030 comparativ cu 1990, ONG-urile spun că țara depășește limitele de emisii de carbon pe care le promisese. De asemenea, reclamanții invocă deficiențe în renovarea energetică a clădirilor sau dezvoltarea energiei regenerabile, spunând că acest lucru are un impact zilnic asupra sănătății și calității vieții în Franța.

ONG-urile au prezentat 100 de mărturii de la persoane, după ce au strâns peste 25.000 de alte opinii online.

Guvernul respinge acuzațiile de inacțiune, indicând legea energetico-climatică din 2019, care „întărește obiectivele climatice”, urmărind neutralitatea carbonului până în 2050 sau o scădere cu 40% a utilizării combustibililor fosili până în 2030. Guvernul a respins, de asemenea, cererea de despăgubire pentru daunele ecologice, argumentând că statul francez nu poate fi considerat singurul responsabil pentru schimbările climatice, atunci când Franța reprezintă aproximativ doar 1% din emisiile globale.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol