12 octombrie 2024, 6:57

Protejarea oceanelor poate salva speciile și combate schimbările climatice

De Ziua Mondială a Apei, trebuie să fim conștienți că omenirea nu are prieteni mai buni pe această planetă decât oceanele. Ele oferă mai mult de jumătate din oxigenul de care avem nevoie pentru a respira și ne furnizează alimente care ajută la susținerea a peste trei miliarde de oameni. Oceanele absorb mulți dintre poluanții pe care îi pompăm în atmosferă: dioxid de carbon și alte substanțe chimice care diminuează ozonul. Dar, prin pescuitul excesiv, exploatarea și forarea fundului mării, oamenii riscă nu doar sănătatea oceanelor, ci și pe a noastră.

Noi cercetări sugerează că un efort strategic, coordonat la nivel global, pentru a proteja mai multe ape ale lumii, nu numai că ar putea spori biodiversitatea marină, ci și ar putea crește semnificativ numărul de pești disponibili pentru recoltare și ar putea crește cantitatea de carbon preluată de ocean, ajutând în lupta contra schimbărilor climatice.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, doar 7,65% din oceane se află în prezent într-o zonă marină protejată, denumire care indică un anumit nivel de supraveghere a activităților umane. Totuși, multe dintre aceste presupuse protecții sunt insuficiente, deoarece ele încă permit un nivel crescut de pescuit comercial sau sunt slab aplicate. Porțiunea oceanului care este „puternic” protejată este mai mică de 3%. Noul obiectiv de 30% îmbrățișat de Statele Unite și alte națiuni este cantitatea minimă de protecție necesară. Dacă lumea ar stabili 45% din oceane ca zonă marină protejată, rezultatul ar fi un pescuit mult mai sănătos, o biodiversitate mai bogată și o absorbție sporită a carbonului.

Constatarea este rezultatul a trei ani de muncă a mai mult de 20 de experți. Cercetătorii au împărțit oceanele în pătrate de 50 de kilometri pe 50 de kilometri, apoi au evaluat fiecare lot pentru amenințările cu care se confruntă, numărul de specii pe care le conține și unicitatea acestor creaturi, precum și abundența fiecăreia dintre cele 1.300 de specii de pești importanți din punct de vedere economic.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol