29 martie 2024, 17:28

Castorii vor purifica apa și preveni inundaţiile în Munţii Făgăraş

Fundaţia Conservation Carpathia Braşov a anunţat că, în următorii trei ani, în sudul Munţilor Făgăraş vor fi aduși 90 de castori, printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature – „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munţilor Carpaţi, România”. Eliberarea animalelor pe râurile de munte se va face după ce, în ultimii doi ani, au fost realizate mai multe studii ştiinţifice şi socio-economice și vizite efectuate în teren.

Dintre cei 90 de castori ce urmează a fi eliberaţi, 70 vor fi capturaţi şi relocaţi din bazinul râului Olt, zonă în care au ajuns să dezvolte o populaţie sănătoasă şi viabilă, iar restul de 20 vor proveni din populaţia existentă pe râul Elba. Aceste acţiuni se vor realiza anual, primăvara şi toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Castorii vor fi iniţial marcaţi cu emiţătoare, astfel încât să poată fi monitorizaţi. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, administratorii fundaţiei vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

Castorii purificatori

Pe de altă parte, reprezentanţii fundaţiei au precizat că au decis popularea cu exemplare de castor a râurilor din sudul Munţilor Făgăraş după ce au studiat habitatul, dar şi după ce au constatat că localnicii sunt de acord cu această măsură. De altfel, specialiştii Conservation Carpathia au promis că animalele vor fi eliberate departe de sate.

Principalele beneficii:

  • Castorii vor contribui la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive.
  • De asemenea, aceste rozătoare vor spori bogăţia naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafeţe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană şi adăpost pentru păsări, peşti, insecte, amfibieni.
  • Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia.
  • Castorii contribuie la creşterea capacităţii terenurilor de a stoca mai multă apă și astfel pot reduce semnificativ viteza debitului şi chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundaţiilor.
  • Activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

 

Pe lângă valoarea sa naturală, proiectul poate atrage mii de vizitatori pe an, iubitori de natură. Fundaţia a anunţat că, în perioada următoare, va amenaja trei centre de informare turistică în Rucăr, Lereşti şi Nucşoara (judeţul Argeş), unde cei interesaţi vor avea ocazia să se delecteze şi să se documenteze cu privire la această specie și rolul ei în natură.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol