26 aprilie 2024, 1:05

Ziua Mondială a Apei: convenție virtuală despre rolul apei în viața noastră

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat 22 martie drept Ziua Mondială a Apei. O întâlnire internațională la nivel înalt și o convenție virtuală sunt organizate astăzi. Ideea convenției virtuale care va începe la ora 14 (ora României) este nu numai să ne facă să conștientizăm criza globală a apei cu care se confruntă omenirea și risipa de apă, ci și să înțelegem și să celebrăm cu adevărat valoarea multidimensională a acestei surse de hrană de neînlocuit.

Printre invitați se află:

  • Papa Francisc
  • Macky Sall, președintele Republicii Senegal
  • Marina Sereni, ministră adjunctă italiană a Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale
  • Jonathan Malagón González, ministra Locuințelor, Orașelor și Teritoriului din Columbia
  • Henk Ovink, trimis special pentru Afaceri Internaționale cu Apa din Olanda.

 

Te poți înregistra aici gratuit pentru a participa online la convenție.

Fie că este vorba de educație, sănătate, hrană, nevoile gospodăriei sau activități economice la nivel macro și comerț internațional, apa este o resursă indispensabilă pentru existența umană. Cu toate acestea, dovezile științifice afirmă în mod clar că se schimbă clima și va continua să se schimbe, afectând societatea. Evaluarea apei și atenuarea utilizării necorespunzătoare și a risipei sale sunt pași practici pe care toate națiunile le pot lua în mod colectiv în combaterea problemei.

Pentru a sprijini realizarea „Obiectivului de dezvoltare durabilă (ODD) 6: apă și salubrizare pentru toți până în 2030”, ONU emite în fiecare an un raport tematic pe subiecte pertinente precum deșertificarea și seceta, poluarea căilor navigabile, deficitul de apă în agricultură, utilizarea apelor neconvenționale și finanțarea apei agricole. Anul acesta, accentul va fi pus pe înțelegerea valorii apei, astfel încât să protejăm această resursă critică.

Pentru sectorul energetic și alte întreprinderi, amenințările legate de apă, cum ar fi lipsa apei, inundațiile și schimbările climatice, pot crește costurile și pot perturba lanțurile de aprovizionare. Pe de altă parte, gestionarea incorectă a apei poate afecta ecosistemele. Odată cu dezvoltarea unor mici proiecte de hidrocentrale, populația locală nu se mai confruntă cu lipsa accesului la apă, deoarece râurile sunt de obicei deviate în conducte și subterane.

Există 129 de țări care sunt pe drumul cel bun pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă până în 2030, iar rata actuală de progres trebuie să fie dublată. Peste trei miliarde de oameni sunt expuși riscului din cauza lipsei de date privind starea de sănătate a râurilor, lacurilor și apelor subterane.

Lipsa apei sigure este mult mai mortală pentru copii decât gloanțele și șrapnelele din 16 țări afectate de conflict, a declarat UNICEF. Copiii sub cinci ani sunt de peste 20 de ori mai predispuși să moară din cauza bolilor legate de apă nesigură și a canalizării proaste decât din cauza conflictelor armate. Potrivit raportului, 85.700 de copii sub 15 ani mor în fiecare an doar din cauza diareei provocate de instalații nesigure de apă, salubritate și igienă, comparativ cu 30.900 din conflicte militare.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol