23 octombrie 2021, 19:53

Metoda de purificare a unui litru de apă de râu doar într-o oră

Oamenii de știință de la Universitatea Texas au creat un comprimat cu hidrogel care poate purifica rapid apa contaminată. Un comprimat poate dezinfecta un litru de apă de râu și o poate face bună pentru băut într-o oră sau mai puțin.

Apa poate fi în general purificată prin fierbere sau pasteurizare, numai că aceste metode nu sunt la îndemână pentru populațiile din anumite părți ale lumii. Hidrogelul inventat de cercetătorii americani generează peroxid de hidrogen pentru a neutraliza bacteriile la o rată de eficiență mai mare de 99,99%. Peroxidul de hidrogen funcționează cu particule de cărbune activat, care atacă bacteriile. Hidrogelurile pot fi îndepărtate cu ușurință și nu lasă reziduuri.

Hidrogelurile ar putea îmbunătăți și un proces folosit de mii de ani, respectiv distilarea solară – utilizarea luminii solare pentru a separa apa de contaminanți, prin vaporizare. Sistemele solare de distilare se confruntă adesea cu probleme, din cauza acumulării de microorganisme pe echipamente care provoacă defecțiuni. Hidrogelurile care ucid bacteriile pot preveni acest lucru.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.