Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că Programul Casa Eficientă Energetic, va fi reluat în trei luni, în prezent fiind blocat din cauza numărului mare de dosare.
Programul a fost iniţiat de Ministerul Mediului în septembrie 2020 și are un buget de 430 de milioane de lei, prin care aproximativ 9.000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele. Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc, potrivit green-report.ro.
Citește și: O tranziție completă la iluminatul cu LED ar putea reduce costurile energetice cu zeci de miloane de euro
În acest sens, potrivit sursei citate, Andrei Iorgulescu, director de programe în cadrul AFM, a explicat: „Un termen realist pentru program ar fi undeva la maximum două, trei luni, în care ne punem problema să modelăm și altfel ghidul. Ca să rezolvăm problema acestui program nu este de ajuns să ne punem problema de externalizarea lucrărilor și atât. S-au înscris aproximativ 14.000 și ceva de persoane în aplicație, dar când și-au dat seama că trebuie să aibă și proiectele făcute, și mai ales că e și o finanțare de 40% la niște sume importante, poate nu toți sunt la fel de motivați să participe sau să acceseze o astfel de linie de finanțare”.
Necesită modificări semnificative
În același timp, Iorgulescu a declarat că, înainte de a fi supus consultărilor publice, ghidul trebuie să conțină modificări semnificative.
„Programul trebuie regândit un pic, să-l facem mai atractiv, cu niște condiții mai bune, mai ales că prin program trebuie făcute înainte documentațiile tehnice fără să știe dacă pot obține finanțarea. Și aici putem să gândim altfel. Pentru că și documentațiile alea presupun niște sute de euro, fără să aibă garanția că vor și primi finanțare”, a mai precizat acesta.
Prin intermediul programului, românii pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Sursă foto: ziare.com.
COMMENTS ARE OFF THIS POST