25 iunie 2024, 9:11

Casele construite din gunoi, rezistente la intemperii și independente energetic (FOTO)

Sunt case autonome, construite din anvelope, deșeuri și gunoi, o curiozitate pentru cei care trec pe lângă stațiunea de schi Taos (New Mexico). Arată ca un refugiu pentru cei care vor să scape de schimbările climatice. Locuitorii comunității emblematice Earthship de 250 ha își tratează propriile deșeuri, își colectează propria apă, își cultivă propria hrană și își reglează propria temperatură bazându-se pe soare, ploaie și pământ.

Mike Reynolds, în vârstă de 76 de ani, construiește aceste structuri – el le numește „vase” – de la începutul anilor 1970, când, după ce a absolvit școala de arhitectură de la Universitatea din Cincinnati, a început să facă și curse de motociclete de teren pe platoul înalt deșertic din jurul orașului Taos, pentru că încerca să se rănească pentru a evita să fie recrutat în războiul din Vietnam. Nu a plecat niciodată în Vietnam și a început să atragă interesul și privirile, deoarece zeci de „nave” au apărut din pământ.

 

Earthships erau de obicei latente ani de zile, dar multe sunt acum vândute înainte de a fi chiar finalizate, deoarece pandemia i-a atras pe oameni într-o oază de autosuficiență. Clienții variază de la visători precum Linda May, care a jucat în filmul „Nomadland” și al cărei scop final era să construiască o navă pământească, până la tineri îngrijorați de o înrăutățire a climei, de lipsa de locuințe și de perspectiva întunecată a prețului în creștere al electricității.

Earthships funcționează folosind șase principii de construcție ecologică care guvernează:

  1. încălzirea și răcirea
  2. electricitatea solară
  3. colectarea apei
  4. tratarea apelor uzate
  5. producția de alimente
  6. utilizarea materialelor naturale și reciclate.

 

Aproximativ 40% dintr-un Earthship tipic este construit cu materiale naturale sau reciclate, în special fundații și pereți formați din sute de anvelope uzate. Casele au straturi duble de ferestre solare pasive de la podea până la tavan, care colectează soarele în timpul iernii și-l resping vara, pentru a menține structurile la o temperatură confortabilă a camerei, indiferent de vremea de afară.

În interiorul unui Earthship personalizat obișnuit, spațiile de locuit arcuite și cavernoase seamănă cu buncărele din „Războiul Stelelor”. Plantele se aliniază pe coridoarele dintre ferestrele interioare și exterioare, în timp ce sticla și cutiile de aluminiu fac camerele să arate ca locuri de joacă cu mozaic asemănătoare cu cele din opera lui Antoni Gaudí. „

Fiecare Earthship împarte un set de organe centrale, cum ar fi un modul de organizare a apei, care filtrează și separă apa pe măsură ce se mișcă prin casă. În ecosistemul Earthship, apa este folosită mai întâi pentru băut, duș și spălarea mâinilor înainte de a se muta la plantele de interior, cum ar fi smochinii și bananii, dar și grădinile suspendate de ierburi și flori. „Apa gri” rezultată este folosită pentru fertilizarea plantelor ornamentale de exterior și poate fi eliberată în siguranță în sursa de apă subterană sau folosită în toaletă, iar „apa neagră” este aruncată într-o fosă septică.

O navă obișnuită poate produce 25 până la 50% din hrana de care au nevoie rezidenții săi, în funcție de o multitudine de factori, inclusiv dietă, climă și cât timp este petrecut cu întreținerea grădinii.

Reynolds știe că omenirea are nevoie de timp pentru a fi influențată. El compară oamenii cu un banan din nava sa, care, pe măsură ce lunile trec, se îndoaie treptat pentru a ajunge la lumina soarelui.

Foto: Ramsay de Give (The Washington Post)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol