17 aprilie 2024, 22:44

Procesul de modernizare a stației meteorologice la Vârful Omu, anevoioasă

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a anunțat că lucrările de modernizare a staţiei meteorologice la Vârful Omu reprezintă o adevărată provocare, fiind o operaţiune anevoioasă.

Acest lucru se datorează condiţiilor de iarnă la o altitudine de 2.505 metri, în Munţii Bucegi.

Citește și: Tanczos Barna vrea o „barieră verde” pentru a opri răspândirea deşertificării

Anunțul a fost făcut de Barna pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

„Am vrut să vin aici (la staţia meteo de la Vf. Omu, n.r.) şi să le mulţumesc personal atât colegilor meteorologi, echipei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cât şi celorlalţi parteneri din structurile din Ministerul Afacerilor Interne, România care fac posibilă această reabilitare. Lucrările de modernizare reprezintă o adevărată provocare, este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte, chiar şi în această perioadă, 180 de centimetri grosime, iar materialele se pot transporta doar cu elicopterul. Însă ultima renovare a avut loc în anul 2007, iar clădirea care îi găzduieşte pe meteorologi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, de aceea a fost necesar să intervenim rapid. Oamenii care lucrează aici sunt adevăraţi eroi, ei înfruntă an de an cele mai dure condiţii meteo posibile pentru a îşi face meseria în serviciul public şi de aceea cred că merită toate eforturile noastre”, a menţionat Tanczos Barna.

În perioada 14 – 30 aprilie, are loc transportul materialelor de construcţie pentru lucrările de modernizare ale staţiei meteorologice de la Vârful Omu. Operaţiunea a fost posibilă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI care participă cu o resursă de zbor pentru a asigura transportul a 144 de tone de materiale de construcţie.

Sursă foto: pemeleaguri.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol