Un virusolog a explicat ce se întâmplă cu milioanele de măști aruncate în fiecare zi, în contextul în care, odată aruncate la coșul menajer, acestea ajung în mâinile lucrătorilor de pe mașinile de gunoi, a celor de la stațiile de sortare iar în final la groapa de gunoi municipal.
În acest context, doctorul epidemiolog Doina Azoicai a explicat cât de riscant este acest schimb de mâini, ce se poate face pentru a minimaliza riscurile de răspândire a unei posibile infecții dar și cât poate supraviețui virusului odată ajuns la groape de gunoi.
Citește și: Miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceane. 450 de ani ar putea trece până să se descompună
„Mastile contaminate de o persoană infestată cu virusul SARS-CoV-2, pot contamina, la rândul lor, și alte suprafețe sau recipiente în care este pus gunoiul. De aceea, măștile utilizate trebuie să fie depozitate în recipiente bine închise”, a explicat doctorul epidemiolog Doina Azoicai, potrivit ziare.com.
Cu toate acestea, nefiind marcate corespunzator, recipientele sau sacii în care sunt măștile ar putea fi deschise la stațșia de sortare a deșeurilor.
„Aceasta este o problemă importantă. Când vine vorba de materialele care sunt recoltate din spitale, există proceduri foarte riguroase. Ele sunt considerate materiale infecțioase și au o trasabilitate și o procedură specială, pentru a nu se contamina persoanele care le manipulează și mediul.
În legatură cu deșeul menajer, care provine de la populație, este o problemă, pentru că, atunci când sunt îndepărtate aceste materiale – în special vorbim despre mască – procedurile trebuie securizate, pentru că nu putem ști cine a utilizat masca”, precizeaza doctorul Azoicai.
Totodată, virusologul explică care este rezistența virusului pe suprafețe.
„Deși la început se credea că rezistența virusului pe suprafețe este de patru – cinci zile, în momentul de față se consideră că rezistența sa nu mai este atât de mare, dar oricum nu dispare în 24-48 de ore. Populația trebuie să fie instruita și educată să închidă măștile în pungi care să nu poată fi deschise”, spune epidemiologul Doina Azoicai.
Sursă foto: digi24.ro.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol