Un grup de ecologiști din Hong Kong atrag atenția asupra faptului că peste 1,5 miliarde de măști de unică folosință vor ajunge în oceanele lumii.
Este vorba despre un raport al OceansAsia, o echipă de ecologişti din Hong Kong.
Astfel, raportul arată că în 2020 au fost realizate peste 52 de miliarde de măşti de protecţie de unică folosinţă. Potrivit specialiștilor, cel puţin 3% dintre acestea vor fi ajunge în mare.
„Măştile faciale de unică folosinţă sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice suflate în topitură şi sunt dificil de reciclat atât din cauza compoziţiei, cât şi a riscului de contaminare şi infecţie”, se arată în raport, potrivit Digi24.
„Aceste măşti ajung în oceanele noastre atunci când sunt aruncate în mod necorespunzător, atunci când sistemele de gestionare a deşeurilor sunt inadecvate sau inexistente sau când aceste sisteme sunt copleşite din cauza volumului crescut de deşeuri”, se mai arată în documentul citat.
Potrivit specialiștilor, fiecare mască are o greutate de trei până la patru grame. Astfel, peste 6.800 de tone de plastic ar putea să ajungă în apele oceanelor şi va fi nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune.
În acest context, autorii studiului recomandă utilizarea măştilor de pânză reutilizabile şi lavabile „ori de câte ori este posibil”.
Sursă foto: evz.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol