Potrivit unui nou studiu care analizează particulele fine de pe străzi, mașinile electrice mari creează mai multe particule în suspensie decât același tip de mașini care folosesc combustibil.
Este vorba despre un raport al Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de green-report.ro.
Acesta arată că particulele fine (PM) de la frâne, cauciucuri și suprafețele drumurilor reprezintă o „provocare ignorată a politicii de mediu” și ar putea deveni în curând o problemă majoră de sănătate pentru locuitorii orașelor.
„Aici problema este strict în legătură cu particulele în suspensie, care au un impact imediat asupra sănătății noastre, cel mai des în zonele urbane, și fără să aibă nimic de-a face cu emisiile de gaze cu efect de seră”, se arată în raport.
„La nivel global, expunerea la PM din ambient reprezintă al șaptelea cel mai important factor de risc de deces, cauzând aproximativ 4,2 milioane de morți premature în 2015”, mai arată studiul citat.
Deși vehiculele electrice ușoare emit cu 11-13% mai puține particule PM2.5 față de vehiculele cu aceeași greutate, dar alimentate cu benzină sau motorină, mașinile electrice grele, cum sunt SUV-urile, emit cu 3-8% mai multe PM2.5 decât cele convenționale.
Citește și:
Da, mașinile electrice sunt bune pentru planetă
Sursă foto: masinisimotoare.ro
Comentariile sunt oprite pentru acest articol