Vehiculele electrice sunt mai bune pentru climat decât mașinile pe benzină și motorină, dar mulți oameni sunt încă reticenți să le cumpere. Un motiv este costul inițial mare, explică The New York Times. Dar, în ciuda prețului mai ridicat, mașinile electrice ar putea, de fapt, economisi bani din bugetul șoferilor, pe termen lung.
La această concluzie a ajuns o echipă de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a calculat atât emisiile de dioxid de carbon, cât și costul total pe viață – inclusiv prețul de achiziție, întreținerea și combustibilul – pentru aproape fiecare model de mașină electrică nou de pe piață. Studiul a fost realizat de MIT Trancik Lab și rezultatele pot fi vizualizate pe un site dedicat.
Oamenii de știință din domeniul climei spun că electrificarea vehiculelor este una dintre cele mai bune modalități de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta. În Statele Unite, sectorul transporturilor este cea mai mare sursă de emisii, majoritatea provenind de la autoturisme și camioane.
Pentru mașinile electrice, costurile mai mici de întreținere și costurile mai mici de încărcare, comparativ cu prețurile benzinei, tind să compenseze prețul inițial mai mare, în timp. Motoarele electrice cu baterii au mai puține piese mobile care se pot rupe, în comparație cu motoarele alimentate cu benzină și nu necesită schimb de ulei. Vehiculele electrice folosesc, de asemenea, frânare regenerativă, ceea ce reduce uzura.
Mașinile electrice sunt mai ecologice în timp, în ciuda procesului de fabricare a bateriilor cu consum mai mare de emisii. Poluarea din producție se compensează undeva între șase și 18 luni, în funcție de cât de „verde” este rețeaua de energie din care se încarcă mașina.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol